Започва финалното сканиране на гробницата на Тутанкамон | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Гробницата на Тутанкамон в Луксор вече е затворена за посетители и ще остане така, докато не приключат изследванията на учените, съобщиха египетските власти.

Това е третият и последен етап от изследванията и инфрачервеното сканиране на гробницата. Предишните две, проведени през есента на миналата година от японски учени, показаха наличието на скрити пространства зад северната стена, където може да е скрита гробницата на Нефертити.

Резултатите от изследванията се очаква да бъдат публично оповестени утре на пресконференция в Луксор.

По-рано този месец Си Ен Ен съобщи, че „с 90% е сигурно“ наличието на две нови камери зад гробницата на Тутанкамон. Така може да бъде разгадана загадката, която не оставя на имра умовете на най-добрите в археологията в продължение на десетилетия – неизвестната съдба на красивата кралица Нефертити, управлявала Египет в пика на неговата мощ.

В момента учените търсят потвърждение на теориите къде е погребана тя. Една от хипотезите предполага, че тялото й лежи точно зад гробницата на фараона Тутанкамон. За това заговори британският археолог Никола Рийвс през август.

Предишното сканиране разкри наличие на метален и органичен материал. Властите обявиха, че няма да копаят, докато не стане абсолютно сигурно, че камерите съществуват.

Предполага се, че Нефертити е управлявала Египет заедно с мъжа си Аменхотеп IV. Но след 12-годишно царуване нейните следи изчезват. Някои египтолози смятат, тя е станала сърегент под ново име, докато други смятат, че тя може да е умряла.