Шефът на ДАИ крил 401 000 лева в тайник при тъста си :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: МВР

401 хил. лв. в пачки с купюри по 50 лева и 500 евро, скрити между шкаф и стена в дома на тъста на шефа на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов, са открили разследващите, пише „Труд“.

 

„Колегите казаха, че е като в пещерата на Аладин“, обясни шефката на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова.

 

Бившият шеф на ИААА (бившата ДАИ) беше арестуван в сряда, а от вчера е обвинен, че е бил бос на банда за прибиране на рушвети. Освен него с обвинения са още осмина – бившите служители на ДАИ Тихомир Вълчев и Пламен Ангелов, шефът на ДАИ-Плевен, началниците на отдели Цветелина Димчева и Соня Христова, инспекторът от Видин Иван Иванов, собственичката на автошкола в града Цецка Димитрова и Венцислав Генов.

Освен пачките в дома на тъста в Долни Дъбник, в жилището на Цветанов са намерени над 175 хил. лв. Общата сума, открита у всички обвиняеми, надхвърля 400 хил. лв, обясни шефът на спецпрокуратурата Андрей Андреев. Т.е. всички намерени пари са над 800 хил. лв.

 

„Приходи“ постъпвали по няколко канала. Най-много, по 3000 лв., даяджиите взимали за манипулиране на изпити за правоуправление на МПС и разрешителни за опасни товари.

В деня на арестите във Видин имало изпит за разрешителни за управители на транспортни фирми и за международни професионални шофьори. 20 кандидат-управители е трябвало да минат изпита по втория начин, включително македонци, които дори не знаели български. Събирала се и „такса спокойствие“ от фирми – да не бъдат проверявани, и от шофьори при рутинни проверки. Заплащането варирало от 400 до 2500 лв. в зависимост от услугата. Парите били получавани най-често чрез посредници – бившите служители на ДАИ. Нерядко обаче се пращали и по куриер. При обиските била открита тетрадка с имена, срещу които била изписана сума.