Globalization :: Досиетата „Панама“: Путин. Или как да скриеш милиарди долари

1
Добави коментар
viky
viky

че малко известният руснак Сергей Ролдугин стои зад движението на близо 2 млрд. долара по тайни канали и свързани с хора от обкръжението на Путин, а може би и лично с него. Банка „Россия“, наричана още „Банката на Путин“ и санкционирана още в началото на ембаргото, наложено от Запада, е смятана за инструментът, чрез който е изградена мрежата от офшорни компании. Десетки заеми, някои от които за стотици милиони долари, са „продавани“ от една офшорна компания на друга за символични суми, дори за 1 долар.

Документите са обработвани и анализирани в продължение на една година от Консорциума на разследващи журналисти (ICIJ) заедно със „Зюддойче цайтунг“ и над 100 медийни партньори, работещи на 25 езика.

Данните обхващат почти 40 години (1977-2015) от дейността на малко известната, но много влиятелна панамска кантора Mossack Fonseca, която има клонове на 35 места по цялата планета и е посочена като един от основните създатели на подставени компании и корпоративни струтури, прикриващи реалните с исобственици.

Анализаторите на ICIJ са идентифицирали стотици хиляди компании, свързани с хора в повече от 200 държави по света.

Става дума за огромен брой съобщения от електронна поща, финансови отчети, паспорти и корпоративни документи, насочващи към тайните собственици на банкови сметки и компании в 21 офшорни зони, включително щата Невада, Хонконг и Британските Вирджински острови.