Ню Йорк отряза Абрамович за мега жилище в Манхатън | Temaonline.bg

2
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Руският олигарх Роман Абрамович притежава втората най-голяма яхта в света и две дузини луксозни къщи в различни градове по света, но нямаше жилище в космополитния Ню Йорк.

Руският милиардер коригира пропуска си по един впечатляващ начин – като изкупи голяма част от апартаментите в жилищна сграда в Апър Ийст Сайд, в която ще построи един от най-големите апартаменти в Ню Йорк. Но след като се изръси с огромна сума пари, Абрамович си въобрази, че вече всичко му е позволи и тази седмица трябваше да преглътне много горчив хап заради заблудата, че с пари може да постигне всичко.

Плановете на руския петролен олигарх Роман Абрамович да засенчи всички американски магнати в този бизнес, като си построи жилище от три съседни сгради в Манхатън удариха на камък –  съобщава  New York Daily News.

Руският милиардер в продължение на две години изкупува тайно жилища в тузарския „Апър Ийст Сайд“, където от векове живее нюйоркската плутокрация с крайна цел да си направи най-луксозното имение в световния град на милиардерите.

През 2013 Абрамович даде оферта да купи сграда в ренесансов стил точно срещу Централния зоопарк, но впоследствие сделката пропадна, тъй като овдовелият й собственик отказа цената от $75 млн. Но за сметка на това бързо намери нов имот в район, в който живеят наследниците на династиите Рокфелер и Кенеди.

Според вестник  The New York Post през октомври 2014 Абрамович тайно купил недвижим имот на „Ийст 75-а“ улица, а в края на декември купил съседна сграда за $18.3 млн.  Но никой не знаел кой е купувачът, нито какви са намеренията му. В края на октомври 2015 руският милиардер с богатство от $9.3 млрд. се споразумял със собствениците на сградата между двата имота – Марк и Лори Файф, създатели на инвестиционна консултантска фирма, да му продадат сградата за още $20 млн.  В началото на кризата последният имот е бил предложен за продажба за $7.5 млн. и тогава купувам не се е появил, но сега той вече струва близо три пъти повече – $20 млн.

Трите сгради между номерата 11 – 15 и 17 на ул. „Ийст 75“, които Абрамович иска да обедини в един мега-дом

––––––––-

С покупката на трите имоти Абрамович  станавл собственик на сградите от 13-ти, 15-ти и 17-ти номер на „Ийст 75-та улица“ и планираше да построи там внушителен милиардерски дом за себе си и  майката на двете му най-малки деца – Даша Жукова – с два имота по 880 кв.м. и един от 680 кв.м. – в съседство с вдовицата на тютюневия клан Астор и наследниците на Standard Oil.

Но в началото на седмицата Комисията за защита на архитектурното наследство (Landmarks Preservation Commission) в Манхатън окончателно отхвърли строителните планове на Абрамович, които предвиждаха да запази само фасадата на трите сгради, а отзад всичко да бъде разрушено и изградено отново – с използване на стъкло и бронзови колони. 

Идейният проект за фасада на обединената сграда с новия дом на Абрамович

–––––––––––

Това е поредният удар върху намеренията на Абрамович да покори Ню Йорк с невиждани грандомански проекти. Първият му план бе разработен веднага след раждането на сина му в Roosevelt Hospital, с което той стана първият кореняк американец в семейството. Тогава Абрамович поиска да изкупи всички къщи в края на Пето авеню, които гледаха към зоопарка на Сентръл парк. Но сделката бе провалена, след като 90 годишна вдовица му поиска $15 млн. за къщата си от 200 кв.м.  и всичко пропадна. Но това му бе за урок и от този момент Абрамович предприе нова тактика – изкупуваше имоти с подставени лица, за да не знаят собствениците с кого си имат работа и да го изнудват с нереални суми, знаейки, че е милиардер.

 

Стъклената фасада откъм двора с градината –––––––––

Така той се насочи към „Апър Ийст Сайд“ и започва дискретно да изкупува имоти, без да знае никой, че зад сделките стои паралия с богатство от $9 млрд. След като изкупи три сгради на по три и пет етажа за общата сума от $78 млн., Абрамович създаде корпорацията E75 LLC – на името на улицата East 75th.

Архитектите на Абрамович, които той нае за проекта, планираха да разрушат всичко, което е зад фасадата и след това да градят просторни жилища с басейни, сауна и спа център в приземните етажи, кабинети и всекидневна на първия етаж, спални и стаи  за отдих и гости на горните етажи, павилион, зимна и лятна градина в задния двор, като и висящи градини на покрива. Идеята бе трите сгради да бъдат обединени в една с един-единствен вход. Общата площ трябваше да бъде над 1500 кв.м.

Комисията за защита на архитектурното наследство обаче попари надеждите на руския милиардер, тъй като сградите на №13 и №15  са изградени в стил „Кралица Ана“ и датират още от 1880 г., а през 1923 г. са били обновени и модернизирани с облицовка с червени тухли откъм фасадата в „нео-федерален стил“.

Главният архитект на проекта Стивън Уонг и неговите колеги от архитектурното бюро Herzog & Meuron, както и наетият специално „експерт по защита на архитектурно наследство“ категорично не са съгласни с мнението на комисията и твърдо застават зад своя проект, който според тях изцяло запазвал уникалния исторически вид на сградите и едновременно с това ги актуализирал с най-модерните постижения на урбанистичната архитектура и дизайна.

Членовете на комисията Майкъл Голдблум и Майкъл Девоншър коментираха, че комисията никога няма да се съгласи да бъдат заличени фасадите на трите сгради и да бъдат превърнати в една обща фасада и ако все пак Абрамович има намерение да осъществи проекта си, трябва да тръгне оттук: да се откаже от фикс идеята за мегажилище, а да се примири с това да има три различни сгради. Ако проектът бъде преработен съобразно тези изисквания, би могъл да бъде одобрен на по-късен етап, ако ли не, руският милиардер ще си остане само с амбициите и ще остане единствения в света милиардер, който е бил натирен от пазара на недвижими имоти в Ню Йорк заради собствениците си грандомански проекти.