Заловеният Абрини е третият атентатор от летището в Брюксел

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Белгиецът от марокански произход, който се издирваше за тероризъм след нападенията в Париж от 13 ноември, си признал, че е и „мъжът с шапката“ от 22 март. Сред арестуваните в петък, на които са повдигнати обвинения, е и Осама Крайем

Белгийската полиция залови в петък ключов заподозрян за атентатите в Париж и Брюксел – Мохамед Абрини. Ден по-късно беше официално потвърдено, че именно той е и „мъжът в бяло“, заснет от охранителните камери на летище Завентем, за чиято самоличност досега имаше няколко други предположения.

След като се сблъска с резултатите от различните експертизи, той призна, че е присъствал на местопрестъплението, се казва в съобщението на федералната прокуратура.

Негова ДНК е открита в апартамента в Схарбек, откъдето тримата атентатори се качили на такси към аеропорта.

От арестуваните тази седмица шестима души на четирима са повдигнати обвинения за съучастие в убийства чрез тероризъм. При взривовете на аеропорта и в метрото на 22 март загинаха общо 32 души. Жертвите във френската столица от 13 ноември бяха 130.

Видео: Ислямска държава показа атентаторите от Париж в ново видео

По първоначална информация сред заловените е и Осама Крайем, заснет от охранителните камери в търговски център как купува пътните чанти, с които атентаторите транспортирали бомбите до Завентем. Мъжът, хванат в северозападния брюкселски квартал Лаакен, е бил заснет да разговаря с Халид ел-Бакрауи преди самовзривяването му в метрото.

Той е роден в Швеция през 1992 г. и също като Абрини се сражавал в Сирия. Върнал се миналата година с фалшив паспорт под името Наим ел Хамед.

Абрини е задържан в друг район на града, Андерлехт. Той беше сред най-издирваните бегълци от Европол заради атентатите в Париж, но преди залавянето му не се правеше директна връзка с терора в белгийската столица.

Любителско видео, заснето с мобилен телефон, показва неговия арест, след като бива повален на тротоара.

Ден по-рано полицията разпространи клип с маршрута, по който е избягал третият атентатор от брюкселското летище – и помоли гражданите за съдействие, за да бъде открито якето му, захвърлено по пътя.

За последно Абрини попадна в полезрението на властите около 19 ч. на 11 ноември, когато бил заснет от охранителна камера на бензиностанция по магистрала към Париж. Придружавал го Салах Абдеслам.

Виж още: Нападенията в Париж планирани в Белгия

Абрини шофирал „Рено клио“, което два дни по-късно било използвано при терористичните актове във френската столица – и открито изоставено няколко дни по-късно. Властите предупреждаваха, че е въоръжен и опасен.

31-годишният мъж е белгиец от марокански произход. С братята Абдеслам били приятели от детинство. Салах беше задържан в Брюксел миналия месец, а Брахим се самовзриви след стрелба по парижкия ресторант Comptoir Voltaire.

Неотдавна Си Ен Ен съобщи, че из цяла Европа се издирват поне осем души, съпричастни към кървавия 13 ноември и последвалия 22 март.

 

Източник: Би Би Си, „Скай нюз“