Туроператори: Искането на оставката на министъра е протестен акт, че нищо не се прави

1
131
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

„Искането на оставката на министърът на туризма Николина Ангелкова е протестен акт, с който алармираме, че към момента няма работещи мерки за минимизиране на щетите от кризата в бранша и че този бранш трябва да се третира според своята специфика“. Това поясни пред БНР Даниела Стоева, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. АБТТА и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) внесоха в Министерския съвет искане за оставката на министър Ангелкова.

Двете туроператорски асоциации формират близо 70% от изходящия туризъм – пътуванията на българи в чужбина, и близо 30% от пазара на входящия туризъм, подчерта Стоева.

„Оставката се иска от хиляди стопански субекти. Важно е да се разбере, че българският туризъм не е само морски хотели и плажни концесии, а много повече. Българският туризъм е комплекс от услуги“, допълни тя.

По думите ѝ вече би трябвало ваучерът да се регламентира законово и, когато българинът не може да се възползва от вече платена услуга, това да е подпомогнато чрез безлихвен финансов инструмент: „Потребителят е оставен без защита в правото си на избор… Мярката 60:40 не е работеща за туризма… Месеци наред туризмът няма да генерира никакви приходи, затова трябва специфичен подход“.

Даниела Стоева подчерта, че бизнесът тотално ще се промени: „Няма да бъде този масов туризъм. Масовите форми на пътувания ще бъдат избягвани в продължение на няколко години. Хората ще се насочват към по-малките населени места, към по-малките хотели. Водещо ще бъде гаранцията за здраве и хигиена“. 

„Разбирам напрежението, предвид факта, че туризмът е сред най-сериозно засегнатите сектори. Разбирам очакванията всичко да става сега и веднага, да се намери баланс е изключително трудно. Не искам да се остава с манипулации и внушения, че държавата нищо не прави и че министерството нищо не прави“. Това отговори пред БНР министърът на туризма Николина Ангелкова по повод поисканата ѝ оставка. 

Тя подчерта, че мерките са регламентирани законово:   „Това, което имаме като искания от всички, касае основно искане на осигуряване на средства от държавата… Има осигурени различни инструменти и възможности. Министерството на туризма е разработило стратегия за късен летен сезон. Нашите срокове са за стартиране на късен летен сезон от 1-ви юли. За това индикации ни дава факта, че засега няма отказани резервации от партньорите, с които работим – големите туроператори и организации. Работим и за създаване на туристически ваучери“.

Министърът допълни: „За мен е важно да продължавам това, което правим с колегите, и в диалог с бранша и с колегите от ЕС да търсим работещи решения. За утрешната среща на министрите на туризма в ЕС сме предложили в т.нар. „възстановителен план“, който ЕК предложи за възстановяване след кризата, средствата за туризма да са около 20% от целия пакет и да има отделен инструмент за туризма. Правим всичко възможно заедно с обединени усилия да имаме тези общи мерки, включително и по отношение на поетапното отваряне на границите… Искаме да има единни правила, за да не се създава хаос“. 

Николина Ангелкова посочи, че се работи по краткосрочни и дългосрочни мерки.

„За нас е важен вътрешният пазар и работим в тази посока. Най-естествено е българите да посетим нашето Черноморие. Разработили сме различни опции за управление на морските плажове. Имаме рекламна кампания „Преоткрий България“… Продължаваме да работим съвместно с Министерството на труда и социалната политика по отношение на мерките за работниците и служителите“.