„Стълба към небето“ поведе Led Zeppelin към съда | Temaonline.bg

2
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

АВТОРСКО ПРАВО
„Стълба към небето“ поведе Led Zeppelin към съда
Музикантите ще трябва да се явят в съдебната зала на 10 май, за да отговарят по обвинение в плагиатство от група Spirit

12 Април 2016 16:03
0

принтирай

|

текст

На 10 май Робърт Плант и Джими Пейдж от Led Zeppelin трябва да се явят предот районния съд в Лос Анджелис заради обвинение в плагиатство на легендарното им парче „Stairway to Heaven”.Съдебният процес започва след като съдия Гари Клауснер призна иска на наследници на музикантите от групата Spirit Taurus, които претендират, че Zeppelin от 1971 година има съществени прилики с песента на групата „Taurus” от 1967 година.Обвинението в интелектуална кражба датира от 2014 г. и е повдигнато от Майкъл Скидмор, доверено лице на китариста на „Спирит” Ранди Уулф. Според твърденията на Скидмор, Джими Пейдж се вдъхновява да напише „Stairway to Heaven” след като участва в турнета на „Spirit” през 1968 и 1969 година.

Музикантите от  Led Zeppelin  вече отхвърлиха категорично всички обвивения.

Искът е заведен за пореден път през май 2014 и той е подаден от наследниците на китариста на американската група Spirit  – Ранди Уулф Калифорния и басиста Марк Андис. Те обвиняват Led Zeppelin и техния музикален лейбъл Warner Music в нарушаване на авторските права: при създаването на „Stairway to Heaven“ те са откраднали елементи от инструменталната композиция „Taurus“ , която Spirit включва в дебютния си албум. По-специално те имат претенции към музикалната част в началото на песента на Led Zeppelin.

Композицията „Taurus“ e записана през 1968 г., а „Stairway to Heaven“ на Led Zeppelin е написана през 1971 и влиза в алмуба „Led Zeppelin IV“ .

Ранди Калифорния свири с групата Spirit още от нейното основаване и до своята смърт през 1997 г., когато по време на почивка той се удавя при опит да спаси от удавяне сина си.

Скидмор обяснява, че е завел иска предвид недоволството на приятеля му приживе.

„Пичовете направиха милиони и не казаха едно „благодаря”, не попитаха „да ви платим ли някакви пари”? Това е болезнено за мен. Може би някой ден съвестта им ще ги накара да направят нещо”, заявява Уулф в интервю за списание Listener малко преди смъртта си през 1997 година.

Ранди Калифорния  постоянно повтарял, че много от неговите почитатели са му обръщали внимание за сходството в двете мелодии, но той не искал да предприема никави съдебни процедури. Неговите наследници се оказали много по-меркантилни и сега търсят неговата истина, като настояват Led Zeppelin да споделя с тях приходите от песента, които до 2015 г. възлизат на $562 млн. – според данни на списание Conde Nast Portfolio.

 

 

Естествено наследниците няма как да претендират за тази сума, защото според американското законодателство при осъдителна присъда те могат да разчитат само на „бъдещи приходи, както и да вземат участие в бъдещи проекти за преиздаване на музикалното наследство на Les Zeppelin. Но само приходите от песента са си содилен доход: за миналата година песента е донесла на създателите си $13 млн.

Естествено съдът ще фокусира вниманието си най-вече върху това, дали авторите на  „Stairway to Heaven“ са били запознати с композицията на Spirit. Това не е никакъв проблем за наследниците, тъй като членовете на Led Zeppelin не отричат, че са свирили заедно със Spirit по време на турнето си в САЩ през 1968 и 1969 г.  А композицията Taurus е била винаги гвоздей в треклистата на групата

Но ищците срещат непреодолим проблем при съдебната експертиза, която трябва категорично да установи, дали двете мелодии си приличат толкова, че да може да се говори за „плагиатство“. Поради това те искат да разполагат с повече време, за да организирагт такава експертиза. Адвокатът на ищците Франсис Мелънфий се оплаква, че песента  „Stairway to Heaven“ е един от най-защитените обекти на авторско право в музикалния бизнес и е почти невъзможно да получи достъп до демоверсиите  на песента, които музикантите са записвали, преди да стигнат до окончателиня вариант. Той дори признава, че преди намалото на събедната процедура той дори не е знаел, че същестуват такива записи. 

 

 

 

Без съмнение Led Zeppelin и  Warner Music са колоси в музикалния бизнес, и трудно биха могли да бъдат разклатени от претенции на почти анонимни фактори в бизнеса. Техните адвокати например претендират, че според музикалната експертиза, с която те разполагат, последователността на акордите, използвани от Ранди Калифорния в „Taurus“ е „неоригинална“. Освен това те пледират, че използването на отделни фрагменти, а не цели пасажи, от други музикални произведения е допустимо и не може някой да има претенции за авторство. Освен това наскоро Апелативният съд на САЩ наскоро реши, че правомерното използване на контент от друго произведение може да има и други варианти – освен при коментар, пародия или критика.  

Юристите на Led Zeppelin ще се опитат да докажат, че музикантите са съчинявали песента си като творчески процес, е не чрез непрекъснато прослушване и наслагване на акорди върху инструментала на Spirit, като обещават да докажат тезата си със записи от репетициите.

В своя защита, Плант и Пейдж твърдят, че акордните прогресии в мелодията в „Stairway to Heaven” са прекалено добре познати, че да бъдат обект на авторско право. Като човек пишещ музика срещу пари, Уулф добре е знаел това.„Макар да е вярно, че низходящата четириакордна прогресия е често срещана в музикалната индустрия, приликите отиват отвъд тази базова структура”, обаче е мнението на съдия Клауснер. 

Засега може да се каже, че Led Zeppelin вече загубиха първата съдебна битка, след като през есента на 2014 г. бе организирано изслушване на двете страни, за да бъде преценено дали изобщо искът на наследниците е основателен. И тогава съдиите решиха да дадат ход на иска – тоест, те също са били убедени, че сходството между двете песни все пак дава основание за претенции.