Как да общуваме – много кратка притча

2
Добави коментар
Margarita_Ognqnova
Margarita_Ognqnova

Един старец бил известен с това, че никога не се кара с хората и успява да се разбере дори с най-чепатите характери. Попитали го веднъж неговите съселяни:

– Как така успяваш да намериш подход към всеки? Да накараш лъжците да си признаят лъжите, а тези, които нагрубяват всички, да ти се извинят?

– Лесно е – отговорил старецът. Просто трябва да бъдете снизходителни и да не бъдете злопаметни. Ако хванете някого в измама, не му казвайте:„Лъжеш! Ти си измамник.“, защото човекът само ще се наежи срещу вас и ще негодува и отрича. Вместо да го сочите тържествуващо с пръст, доволни, че сте го разкрили, по-добре се направете на леко изненадани, подберете по-меки думи, обърнете се към човека с ласкава усмивка. Подскажете му, че знаете, че не говори съвсем искрено. Успокоен от това, че не го съдите, той ще ви признае истината.

Ако пък някой е груб с вас, простете му, не бъдете злопаметни. Не мислете как да му отмъстите, не се дръжте обидено и надменно, когато го видите отново. Напротив. Дръжете се нормално, възпитано, дори приятелски. Покажете, че за вас предишното му грубо държане е било плод на недоразумение и вече сте му простили, защото знаете, че той е добър, човек.

Когато не нападате хората, а се опитвате да им покажете, че вярвате в доброто в тях, знаете, че го носят в себе си, те започват да го проявяват и ви даряват обичта и уважението си.