Бойко Борисов: Оценката на кабинета е 4,5

2
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Делян Пеевски си отива, напуска страната и скоро няма да е дъвка, заяви премиерът в понеделник вечерта, когато отговаряше на зрителски въпроси по Би Ти Ви – и увери, че министерски оставки няма да има

Няколко дни след като руският президент Владимир Путин отговаря на въпроси от цялата страна в ежегодната си „Пряка линия“, българският премиер Бойко Борисов гостува на Би Ти Ви в специалното издание „Питай премиера“, за което са били получени над 700 зрителски питания към него.

В разговора с водещата Цветанка Ризова той заяви, че министрите Ивайло Московски и Петър Москов няма да подават оставки, а като цяло оценката на кабинета е 4,5.

„Делян Пеевски си отива, напуска страната и скоро няма да е дъвка“, категоричен беше министър-председателят и допълни, че коментарите на онези, които „подкрепят, но не са във властта“, го забавлявали истински. Той съобщи още, че кандидатът на ГЕРБ за президентските избори ще бъде представен през юни или през юли.

Първата поставена му тема беше корупцията

„Корупцията е най-големия проблем. Но обществото и хората трябва да знаят, че всеки, които се опита да пипа държавните пари, ще бъде санкциониран и наказан. Това, което ставаше последните 20 години, не може да става сега.  Бях длъжен да предупредя първо партията, защото огромния брой на кметове, министри и т.н. са от ГЕРБ или близки до нея. Всички трябва да дадем личен пример и тогава да говорим за други“, заяви премиерът.

Той отговори отрицателно на въпроса дали не е странно да се среща с главния прокурор всяка седмица, като напомни, че на срещите присъстват 20-ина души – вътрешният министър, министърът на правосъдието, финансовият министър, ръководителите на службите и пр. 

Запитан дали транспортният министър Ивайло Московски ще бъде уволнен, Борисов изтъкна, че министърът всъщност е помогнал да бъде разкрита групата в ДАИ.

„Години наред е било така – министрите прикриват,

вместо да разкриват престъпления… Затова ги събрах вчера и казах, че никой няма да бъде прикрит. Ето днес пак има информации за злоупотреби във военното министерство. Защо да си ходи Ненчев, като той съдейства? Министрите дават сигнали, участват активно“, подчерта шефът им.

Ден преди това на работна среща с актива на ГЕРБ в НДК той предупреди, че силата на партията му е в чистотата, „затова ако разбера за корумпирани – милост няма да имa“.

Пред Би Ти Ви премиерът коментира и евентуална оставка на Петър Москов, като заяви, че хората на здравния министър от ДСБ са се уплашили и избягали.

„Ние като партия стоим зад неговата реформа. Аз не знам някой по-кадърен да е имало като министър и да се опитвал да прави по-смела реформа. И затова стоим зад него. Като съм признавал слабости, съм казвал, че в Министерството на здравеопазването не се случи. При Москов поевтиняха лекарствата, фармацевтите връщат пари в бюджета. Той направи много добри неща. Надявам се да продължи да го прави“, насърчи го министър-председателя.

Според него Москов обаче не е предал партията си –

ДСБ, която всъщност изобщо не била в опозиция. Не ги броя за опозиция, защото не са, поясни премиерът.

„Аз винаги съм гледал моята си партия, не съм се интересувал какво мислят останалите. Те искат да участват на изборите самостоятелно и това им е цялата политика. Да не се занимаваме какво е казал Радан Кънев, не ме интересува. Интересува ме какво са ме питали вашите зрители“, възпротиви се Борисов на предложението да види видео с Кънев.

Виж още: Борисов с коментар по актуални теми, готов да подаде оставка

По темата за фонд „Земеделие“ той уточни, че се прави основна проверка. Ако Порожанов е виновен, ще си понесе последствията, добави министър-председателят.

По повод борбата с контрабандата той отбеляза, че става дума за над 3 млрд. годишно. „Да нанесеш щета на контрабандата – създава големи врагове. Контрабандата е най-лесният начин да се печелят черни пари.

Това развращава политическата система,

митници, граничари, прокурори, съдии, политици, партии. Най-важното е, че събрахме толкова пари в бюджета и продължаваме с по-бърз темп. На съвещанията в сряда първо докладват за митниците и данъците. Разликата между тази и миналата година е огромна.

Контрабандистите са въвлечени в свалянето на кабинета – с протести… Те няма да излязат да кажат, че понеже някой спира контрабандата в захарните изделия или петрола, затова правят протест. Ще го направят в сфера, която най-малко очакваме. Например завчера гледах, че рокерите протестират за 20 лв. застраховка на година, а в същото време моторите им са за по 100 хил. лв. Облеклата, ботушите им са за по 2000 хил. лв.“, коментира още Борисов.

Относно скандала със свалените карикатури на Чавдар Николов премиерът отбеляза, че това всъщност е направило услуга на карикатуриста, който скоро се е сдобил с нов договор за 4700 лв. и вече взимал повече пари от самия премиер. Сигурно ще започне и с коса да ме рисува, пошегува се той – и отрече да има каквито и да било комплекси.

По друга актуална тема, за т.нар. „граждански арести“, премиерът напомни, че е коментирал тази практика: „Обаче впоследствие цялата работа се изроди… че аз съм вожд на всичките тези…“ Той изтъкна, че

армията и граничната полиция задържат по 50-60 души,

връщат ги обратно или ги вкарват в бежанските центрове – „в тежка местност, студена зима, горещо лято. Хората се справят и работят прекрасно. По време на комунизма цяла България беше опасана с кльон. Това беше ограда с ток, на 7 км навътре в България, с изорана бразда, с граничари, с кучета…

И всеки беглец, опитал се да премине браздата, беше или застрелван, или залавян с кучетата. Единици да са минали тази бразда. Когато дойде демокрацията, тази ограда я изрязахме и сега я няма….

Виж още: След „хайките“ за бежанци МВР въвежда правила как се действа с мигранти

На тези 1000 км, ако трябва да наситим навсякъде с граничари и армия – това са огромни пари. А ние за 2016 г. дадохме със 150 млн. повече на учителите, с 20 млн. повече на спешната помощ, повече на армията, на МВР.  Ние правим едно съоръжение, но са нота след нота… От Турция, от НПО-та. Ако издигнем ограда с ток, си представете…“, коментира Борисов.

Според него армията и полицията полагат огромни усилия и не са ни нужни такива „граждански“ отряди – само от сигналите им.

Премиерът се изказа и по въпроси от сферата на енергетиката

„Знаете, че милиарди евро плащаме за газ и нефт. Утре в Бургас посрещаме кораба, с който отиват да дупчат блок „Хан Аспарух“ (в Черно море) за добив на газ и нефт. Години наред не е позволено това да се прави в България, докато Румъния го направи и в момента внася под 10% газ, а всичко останало е собствен.

Само таксата за този кораб е 220 хил. евро на ден… Когато ГЕРБ дойде на власт, пуска концесиите за проучване и добив, когато дойде друга – веднага ги затварят… Защото това е бизнес за 5 млрд. долара.

Аз оставям всеки да тълкува, знам, че си заслужава всеки риск, който поемам в случая. Ако и Господ е българин и излезе, че се открие (газ и нефт), поколение българи ще бъдат щастливи и ще се чувстват добре“, убеден е министър-председателят.

„Аз работя, аз взимам решения. На базата на тези решения за десетилетия ще се промени профилът на България. Не е важно да кажеш „еди-кой си е много лош“, важното е да устоиш и да не е те страх. Руснаците ценят това, знаят, че работя за български интерес – икономиката да расте, а хората да ползват евтино природно гориво.

Ние ще положим огромни усилия за повече туристи, които пращат в България. Ако от Москва искат да прекарат газ през България, аз винаги съм казвал, че и техният газ е добре дошъл. Ние не работим срещу Русия, искам да са ни партньори, но защитавам българския интерес“, уточни Борисов.

Относно разцеплението в ДПС премиерът коментира, че

всяка българска партия се кара и се цепи:

„Това е съдбата да БСП, на СДС, на НДСВ – да чукна на дърво, само ГЕРБ не сме минали по тоя път. С една дума, в кавгата едните се наричат проруски, другите протурски. В зависимост от медиите се разработват различни теории.“

По думите му той се е чул с бившия лидер на ДПС – а сега на новата формация ДОСТ – Лютви Местан, който му казал, че не се е крил в турското посолство.

„Но да не обръщаме такова внимание на такива дреболии. Това не е никаква драма“, смята премиерът.

Аз и ГЕРБ имаме претенциите да си гледаме нашата къщичка, подчерта той.

Запитан дали въпросът за огледалото и Пеевски в Лондон е довел до спирането на обществени поръчки, премиерът заяви, че това не отговаря на истината: „Специално за това бях взел решение да ги спра преди въпроса…

Пеевски си отиде. Пеевски напуска страната

Много скоро вече няма да е дъвка. Не знам тогава какво ще измислят, какво ще говорят… Като искаш нещо лошо да кажеш, казваш Пеевски… Какво ще говорят после, не знам…

Слушам им изказванията и се забавлявам, като чувам по конгреси, конференции и нашите партии какво говорят. Истински се забавлявам с тях, особено тези, които подкрепят, но не са във властта“, заключи Борисов.

Източник: Би Ти Ви