Италианските „Оскари“ на фестивал в София

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Италианската филмова академия, която връчва наградите „Давид на Донатело“, представя в София най-доброто от киното на Апенините през последните години

Първият фестивал на италианското кино у нас е насрочен от 31 май до 6 юни. Организатори са Италианската търговска камара в България и културна асоциация „Тицианo“ съвместно с Италианската филмова академия, която присъжда наградите „Давид на Донатело“ (David di Donatello), известни като „италианските Оскари“.

За първи път в 60-годишната си история Италианската филмова академия организира подобен фестивал извън пределите на Италия, а една от причините за това е и скорошното решение на ЮНЕСКО да обяви София за творчески град на киното.

Амбицията на организаторите е форумът да се превърне в ежегоден празник на италианското кино в България, но и повод на творците от двете държави да се сближат и опознаят още повече.

Фестивалните прожекции са във филмотечно кино „Одеон“ с вход свободен. За участие са поканени авторите и продуцентите на филмите, като са предвидени срещи на публиката с творческите екипи. Закриването е на 6 юни с галавечер в Народния театър „Иван Вазов“.

Откриването е на 31 май с „Зад белите очила“ (Dietro gli occhiali bianchi), документален филм за живота и творчеството на Лина Вертмюлер – първата жена в света, номинирана за режисьорския „Оскар“, през 1977 г. Участват София Лорен, Джанкарло Джанини, Мартин Скорсезе, Харви Кайтел, Рутгер Хауър и др.

Програмата включва 11 филма, които през последните години са били номинирани и са спечелили престижната статуетка. Сред тях са филмът на Кристина Коменчини Latin Lover, където Вирна Лизи изиграва последната си роля, Cigliegine – режисьорски дебют на една от най-обичаните съвременни актриси в Италия, Лаура Моранте, и най-новият филм на Джузепе Торнаторе („Най-добрата оферта“) La Corrispondenza с Джеръми Айрънс и Олга Куриленко.

Идеята за този фестивал се заражда при визитата на италианския министър на културата Дарио Франческини в София миналото лято. Италия е сред малкото държави в света, с които България има подписана двустранна спогодба за копродукции. Тук са снимани продукции като „Занаятът на оръжията“ на Ермано Олми, който през 2002 г. печели девет статуетки „Давид на Донатело“, както и епизоди от сериала „Октопод“.

Тази година кинофорумът е част от ежегодния Италиански фестивал в България 2016, организиран от агенцията ICE, промотираща дейността на италианските компании по света.

Филмовите награди „Давид на Донатело“ водят началото си от 1956 г. и сега празнуват своята 60-годишнина. Те се намират под патронажа на президента на Италия, който по традиция приема в двореца си преди церемонията всички номинирани и най-изявените представители на киногилдията в страната.

Със статуетката са удостоявани някои от най-големите творци в италианското и световното кино от средата на 50-те години до днес: Ана Маняни, Клаудия Кардинале, София Лорен, Виторио Гасман, Алберто Сорди, Марчело Мастрояни, Джина Лолобриджида, Мерилин Монро, Елизабет Тейлър, Одри Хепбърн, Марлене Дитрих, Лукино Висконти, Виторио де Сика, Федерико Фелини, Еторе Скола, Куентин Тарантино, Лилиана Кавани, братята Тавиани и композитора Енио Мориконе, който има 15 номинации и девет статуетки, ако не се брои почетния приз по случай половинвековния юбилей на наградите.

Актьорите, които са спечелили най-много награди „Давид на Донатело“, без да се броят статуетките за цялостна кариера, са: 7 – Алберто Сорди и Виторио Гасман (всички за главна мъжка роля), Маргерита Буи (пет за главна и две за поддържаща роля) 6 – София Лорен (всички за главна женска роля) 5 – Марчело Мастрояни (всички за главна мъжка роля)

Видео: 81-годишната София Лорен в реклама на парфюм

Единствените чужденци, печелили приза за главна роля, са актьорите Флоринда Болкан, Анхела Молина, Елена Сафонова, Бруно Ганц, Пенелопе Крус, Мишел Пиколи и Дзао Тао.

Филмът, спечелил в най-много категории – 10, е „Момичето от езерото“ (La ragazza del lago) на Андреа Молайоли, през 2008 г.

Източник: Ивенти