В „Арсенал“ работата продължава по график | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

След трагичния инцидент в завод „Арсенал” вчера, при който загинаха двама души, ситуацията днес е спокойна, а поредната смяна вече е на работните си места.

Работният процес в завода продължава по график. От ръководството обявиха, че няма разрушения или екологични щети в следвствие на инцидента. Очаква се семействата на загиналите служители да бъдат обезщетени, когато разследването приключи.

Продължава разследването на причините за инцидента, при който загинаха двама души. Срокът е 2 месеца, но може да бъде удължен.

Четиримата работници, които успяха да се измъкнат живи и без наранявания от взрива в завод „Арсенал“, се очаква да бъдат разпитани от разследващите днес.

В навечерието на най-светлия християнски празник две семейства от Казанлък бяха почернени.

Един от двамата загинали при пожара в „Арсенал“ е 53-годишният Върбан Пешков – заместник -директорът на Завод 3, в който стана инцидентъ. Той оставя съпруга и две деца. 

Върбан Пешков е дългогодишен оръжейник, един от най-опитните хора в барутния завод. За съседа му Николай Колев, който също някога е работил в „Арсенал”, не може и да става дума за човешка грешка.

„Достатъчно компетентен беше, прекалено се задълбочаваше и в интернет, и с всичко. Беше достатъчно наясно с всички новости”, коментира Николай Колев за bTV.

Другият загинал – 41-годишният Румен Райчев, работел в „Арсенал” от 3-4 години.

Румен Райчев има сестра и възрастна майка, която, според съседите до късно следобед вчера не е била уведомена за трагедията със сина й.

Най-близката приятелка на Румен сподели пред bTV, че за нея причината за трагедията е заради липсата на подходящото образование на наеманите хора.

„Назначават се хора, които нямат образование, хора, които буквално не могат да си напишат имената, хора, които не спазват инструкции и нямат нужния капацитет да работят с взривни вещества”, категорична е тя.

За последните две години от главна Инспекция по труда са направени 85 проверки в казанлъшката оръжейна „Арсенал”. Констатирани са над 460 нарушения, а 13 машини са спрени от производство, защото са дефектни и представляват заплаха за човешкото здраве. Други 5 пък са със специален режим на работа – което означава, че или се наблюдават непрекъснато от специалист, или работят по-малко часове.

 

 

 

Човешка грешка е причината за инцидента в завод „Арсенал“, при който загинаха двама души – каза за радио „Фокус“ Иван Бояджиев, експерт по сигурността.
„Във всяко производство, свързано с произвеждане на взривни вещества и техните производни, няма начин да не се случват аварии. Колкото и да има разпоредби, закони и обучения, не може да има 100% сигурност. В този случай не е постигната максималната сигурност заради небрежност и добре, че не е имало взрив. След като наблизо е имало барут, не е редно да се правят ремонти, каквито е имало в този момент“, каза още Иван Бояджиев.

Той уточни, че загиналите са имали добра квалификация и са били подготвени за този вид дейност, така че инцидентът е по-скоро нещастен случай. Според него колкото и да се внимава при работата с барут, лесно може да се случи инцидент. Бояджиев коментира, че аналогични инциденти се случват навсякъде в Европа, като статистиката сочи, че България не е в челните позиции по брой на загиналите, но не и е сред последните.