Изгоря сръбската църква в Ню Йорк | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

НА ВЕЛИКДЕН
Изгоря сръбската църква в Ню Йорк
Православният храм е пламнал само два часа след празничната литургия и е унищожил напълно всичко вътре

02 Май 2016 08:50
0

принтирай

|

текст

Сръбският православен храм „Свети Сава“  в Манхатън избухна в пламъци и изгоря снощи, само два часа след като в него се проведе тържествена литургия по случай Великден, – съобщи  ABC News.

Пламъците погълнали църквата в 18.50 ч. на 25-та улица близо до Бродуей в Мидтаун и малко след това покривът паднал.

„Това е истинска трагедия. Днес, точно на най-свещения празник на източноправославните християни се трябваше да спасяваме този храм“ – коментира за ABC News комисарят от пожарната Даниел Нигро. „Когато моите пожарникари пристигнаха малко след 19.00 ч., пожарът вече ще обхванал цялата сграда и бе стигнал до покрива“.

„Добрата новина е, че никой не е пострадал. Но лошата е, че църквата е напълно унищожена от огъня и ще трябва да се строи наново“ – допълни Нигро.

Строителството на храма започва още през 1850 г. , а през 1968 г. той е включен в списъка с историческите забележителности на Ню Йорк.

Също вчера изгоря храм на македонската православна църква  в Сидни, Австралия. Пожарът е възникнал също привечер в неделя в предградието Рокдейл. Около 60 полицаи се борили с огнената стихия, трима от тях били ранени от  падащи предмети.
 

Пазителят на храма Слободан Любенко (69) със сълзи на очи се опитвал да изгаси огъня и помагал на пожарникарите, но получил натравяне и бил откаран спешно в болница.

“Бяхме вътре и усетихме странен мирис на пушек, а когато излязохме навън, вече забелязахме пламъците да излизат от прозорците“ – разказа Алекс Велич (31), внук на Любенко, който живее точно до църквата.

„Щом като огънят стигнато до дървените части, пламъците станаха огромни. При тази гледка направо полудяхме. Аз съм в шок, тогава, което се случи е ужасно. Просто нямам думи. Толкова ми е мъчно“ – допълни Велич.

Продавачка в магазин наблизо – Джиджи Деларга (25) разказа, че отначало видяла пушек, след това припламнало през прозорците и следващия момент всичко лумнало в пламъци.

„Пожарът буквално изхвърляше огън през прозорците навън на улицата“ – разказа тя. „В един момент ми се стори, че цялата сграда ще се срути“.