12-те най-често срещани грешки на начинаещи инвеститори в HYIP

1
Добави коментар
pflowers
pflowers

Видяно:
17

Повечето финансови загуби могат лесно да се избегнат, ако не извършите невероятно глупави грешки, които да ви върнат в първи клас.
Всички грешки са почти винаги еднакви (стандартни). Почти всички минават през тях и само на най-умните им се отдава да ги избегнат, осланяйки се не на своя, а на изстрадания чужд опит.

Всички грешки могат да бъдат разделени на две групи:

1) От липсата на информация и опит

2) От алчност и мързел

Ако първите грешки се поправят бързо (след като „прогледнем“), то с вторите можем вечно да се борим. И така, до какво ни води опитът:

Не бива да се инвестира в проект, за който няма реални отзиви! Простото правило: няма отзиви – няма доверие! Актуалните отзиви трябва да се търсят в инвестиционните блогове, форуми, сайтовете-мониториращи подобни проекти и т.н. Докато не се убедите в реалността на проекта не влакайте и пукнат цент.
Не бива да инвестирате в проекти, в които няма връзка/контакт с администратор. Ако в „контакт“ няма нито скайп, нито онлайн-консултант, а на пощата ви идва отговор след денонощие – вложения в подобен проект не трябва да се правят. В случай, че възникне реален проблем (не се начисляват депозити, или е нужно да се променят реквизити), кой ще ви помогне? А това дори е още по-обидно от скам, тъй като вие нищо не бихте могли да направите, а останалите биха продължили да заработват.
Не трябва да се вярва на „разказите“ на админите на сайтовете. Мнозина от нас обичат да си говорят от „душа“ с тях. След няколко часа глупости вече знаем семейното положение на админа, колко порядъчен гражданин е в действителност и как са му писнали всички скамове. След като ни омае, ние влагаме средства във великия проект, админа получава своята чиста заработка и се посвещава на следващия „събеседник“. Но да вземем например честен създател на подобен проект.  Как според вас трябва адекватно да се отговори на въпрос „Колко още ще работи проекта“, „Кога ще се закрие проекта“, „Може ли да вложа 100-1 000-10 000“ и т.н.? Ако отговори „още седмица“, „утре“ или нещо подобно – започва паника и проектът ще умре за 5 минути, недостигайки дори предвидения срок! За това и не очаквайте отговори на подобни глупави въпроси.
Не влагайте в проект само защото всички са в него. Феноменът се нарича „стаден инстинкт“ и това не е най-доброто, което може да изберете. Но пък от друга страна тълпата не винаги греши! Анализирайте целия проект, опитайте се да разберете кой го управлява и ако създателят е с надежна репутация, множеството участници ще помогнат да се задържи колкото се може по-дълго. Ако в главата на собственика е само бързо да скамне след като влоговете започнат, то тогава „лавката“ и ще „затвори“.
Не бива да се инвестира където попадне. Начинаещите инвеститори чули за диверсификация*, започват да депозират средства в 10-20, че и повече проекти, които им попаднат, само за да не „държат всички яйца в една кошница“. Има известна истина в това, само дето малко куца. Проекти от ниско качество се откриват и закриват редовно, за това не бива и да се нарича това диверсификация. Много по-добре е участие в 3-4 отбрани проекта, отколкото в 10-20.

Нека преминем към „алчните“ грешки, които по-трудно можем да поправим:

Не бива да се „сменя“ валута при неизвестен източник само защото курсът е изгоден. Изпращате пари, а насреща не получавате нищо. Ползвайте проверени източници, вече почти навсякъде курсовете са еднакви.
Наполеонови планове. Избирайки няколко добри проекта ние започваме да правим екселски таблици с бъдещите доходи, геометрично прогресиращи за няколко години, схеми за преразпределение, реинвестиране, презастраховки и т.н. Плановете и графиките са нещо добро, но не се разстройвайте, ако във вашата банкова сметка след няколко години не са заветните милиони
Избор на възможно най-дългите планове с най-големите проценти. В 80% от случаите, проектите с подобни срокове се „затварят“. Инвестирайте в по-краткие планове, за да можете при първа необходимост да си върнете обратно депозита.
Не рейнвестирайте всичко! Успечно сте превърнали сто в 200, 200 в 400, 400 в 800… Вече сте пресметнали с калкулатора кога вашата хилядарка ще се превърне в десет хиляди и изведнъж – БУМ и всичко се превръща в нула. Не си струва да избягате от проекта, получавайки първите проценти, но и да се реинвестира прекалено рано или късно не си струва.
Да вземете кредит, за да го „превъртите“ през хайпове и да си оставите процента за себе си. Запомнете, загубата на кредити в хайповете е възможно най-често срещаната грешка за начинаещите инвеститори. Инвестирайте само свои средства. При тяхната загуба може да стигнете до нулата, но ако изгубите заети пари не сте на нула, а на минус!
Опит да изкарате много не влагайки нищо или много малко. Може с години да останете на ниво 1-10 долара, ако не започнете да рискувате повече там, където се появяват добри възможности за печалба. В никакъв случай не призоваваме новаците да инвестират големи суми по време на обучение! Просто, когато попаднете на добър проект сте длъжни да извлечете възможно най-голяма полза от дадената ситуация. Имайте предвид, че това не се случва толкова често, колкото ни се иска.
НО НАЙ–ГЛАВНАТА ГРЕШКА Е – ДА НЕ ПРАВИТЕ НИЩО! Ако се страхувате да не сбъркате и постоянно следите какво правят всички от страни, то обучението ви ще се проточи доста.
Личният опит е най-добрият учител. Ако можете да избегнете голяма част от грешките, изброени по-горе, ще спестите повече от един месец от новият си инвестиционен живот!

* Инвестиционна стратегия за намаляване на риска – например инвестиция в различни видове бизнес

Коментари

коментари

hyip, грешки при инвестиране, инвестиции, инвестиционни грешки, как да инвестирам, съвети за инвестиране