„Cry me a river“ – това не е възможно | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ЕКСПЕРИМЕНТ
„Cry me a river“ – това не е възможно
Физици от университета в Лестър изчислиха, че сълзите на цялото човечество не са достатъчни, за да напълнят най-късата река в света

05 Май 2016 11:51
0

принтирай

|

текст

Една от най-популярните песни от 50-те „Cry me a river” вдъхновила учените да проверят дали наистина е възможно с човешки сълзи да се запълни най-малката водна артерия в света – река По в САЩ, дълга само 61 метра.

Студенти от британския университет Лестър се опитаха да проверят дали изобщо е възможно текста на песента да има реален смисъл.

За целта на експеримента си учените се спрели на река По, преминаваща през територията на щата Монтана в САЩ. В коритото на река По всеки ден текат по 709 млрд. литра вода, а човек е способен да изплаче едва 1,7 милилитра сълзи на ден, ако плаче без почивка за обяд или сън. Математически изчисления показаха, че за да се напълни река По с човешки сълзи са необходими 410 млрд. души.

Река По

––––––

Но не се обезкуражавайте, човешките сълзи са достатъчни за по-скромна задача като напълването на басейн с олимпийски размери. За целта всеки човек на планетата трябва да изхлипа по 55 сълзи и басейнът ще е пълен до горе.

Изследването на катедрата по физика и астрономия на Университета в Лестър е публикувано в научното списание „Journal of Interdisciplinary Science Topics”.

Британските учени от тази катедра не за първи път провеждат необичайни проучвания. През 2013 г. те доказаха, че средно голяма стая може да бъде стоплена само от топлината, излъчвана от депутатите при разгорещена дискусия в парламента.