Душманинът на Дилма Русеф бе отстранен от поста | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Върховният федерален съд на Бразилия потвърди решението за отстраняване на председателя на долната камара на парламента Едуарду Куня от заемания от него пост – съобщи в. Folha de S.Paulo

Решението бе прието на пленарно заседание на законодателния орган в Бразилия. Именно Куня обяви в началото на последния декември, че започва разглеждането на процедура по импийчмънт на президента на страната Дилма Русеф.  Ако се стигне до отстраняване на президента и вицепрезидента, следващият, който би трябвало да заеме поста до нови избори според законите, е председателят на долната камара и това би трябвало да бъде тъкмо Куня.  

Това бе една от причините заради която Едуарду Куня бе главното действащо лице зад кампанията за импийчмънт на президента на Бразилия. Той е християнин-евангелист и често цитира Библията в своите речи. Върховният съд реши да го отстрани от поста му след обвиненията, че е блокирал разследване за корупция срещу него, свързане с вземане на милиони долари от компании, на които той обещавал сделки с държавната петролна компания Petrobras. Освен това той е обвинен, че е укривал свои банкови сметки в швейцарски банки, където прехвърлял парите от корупционните схеми. 

 

 

 

Едуарду Куня бе главното действащо лице, действащо за ускоряване процедурата по отстраняване от власт на Дилма Русеф

 

Снимка: Folha de SP

 

 

 

 

Скандалът с корупционните пари на Petrobras стана известен с кодовото название „Операция автомивка“ (Lava Jato) и засегна много политици. Той се отнася до раздаването на държавни поръчки, свързани с полудържавната петролна компания „Petrobras”.

„Куня е само един от цяла група политици, които ще изгубят позициите си през следващите месеци заради скандала“ – коментира за един CNBC Химена Бланко, директор на сектор „Америка“ към американската агенция за оценка на риска Verisk Maplecroft.

„Според мен да се смятта, че евентуалният импийчмънт на Дилма Русеф ще сложи край на политическата криза в Бразилия е меко казано дезинформиран…Това е процес, който ще продължи и задълбочава политическата нестабилност не само до края на годината, но и през следващата 2017“ – каза още Бланко.

 

А БЕШЕ ВРЕМЕ, КОГАТО КУНЯ И РУСЕФ БЯХА СЪЮЗНИЦИ

 

Междувремнно Специалната комисия в бразилския Сенат препоръча стартиране на процедурата по импийчмънт срещу президента Дилма Русеф. По този начин държавния глава от български произход още следващата седмица може да бъде временно отстранена от длъжност, докато тече разследването срещу нея.

Мнението на комисията няма задължителен характер, но представлява последния формален етап преди финалното гласуване на процедурата в законодателния орган следващата сряда.

Към момента е почти сигурно, че народните избраници, част от които също са разследвани за злоупотреби с обществено положение, ще одобрят импийчмънта на Русеф. Така тя ще бъде свалена от поста си за 6 месеца, докато сенаторите изслушат аргументите и евентуално я отстранят перманентно. На нейно място временно ще застане вицепрезидента Микел Темер, чиято дясноцентристка партия наскоро прекрати коалицията си с Работническата партия на Русеф.

Накрая на процеса ще е нужно мнозинство от 2/3 от депутатите, за да бъде президентката окончателно премахната. Наред с тази извънредна ситуация, Бразилия изживява икономическа криза, десетки обвинения в корупция срещу различни политици и крупни бизнесмени, едва 3 месеца преди Олимпиадата в Рио.

Русеф е обвинена във фалшифициране на данните за финансовото състояние на южноамериканската страна по време предизборната й кампания през 2014 година, когато беше избрана за втори президентски мандат. Тя отрича обвиненията и смята цялото разследване за опит за преврат на определени политически кръгове, включително този на Темер.

„Ще се съпротивлявам до последния ден”, заяви Дилма Русеф по време на церемония по откриване на нови жилища за бедни – една от знаковите политики на Работническата партия, която според президента ще бъде застрашена след отстраняването й.

Очаква се дебатите в Сената следващата седмица да отнемат повече от 20 часа и да се проточат до четвъртък. Отстраняването на Русеф в такъв случай ще е в петък.
Заплатата й ще бъде намалена наполовина, като социалистката ще може да ползва президентската си резиденция, но не и да влиза в работните кабинети.

Микел Темер все още не е разследван във връзка с „Петробрас”, въпреки че има свидетелски показания срещу него, разкри главния прокурор. Политикът може би няма да може да се кандидатира на избори през следващите 8 години, тъй като при последната кампания е нарушил финансовите правила, стана ясно отново в четвъртък.

Целият този хаос е блокирал дейността на изпълнителната и законодателната власт в условията на най-лошата икономическа рецесия от десетилетия.