Дилма Русеф е подготвила речта за тръгване | Temaonline.bg

4
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Президентът на Бразилия Дилма Русеф е подготвила предвалително реч, в случай, че Федералният сенат гласува днес за отстраняването й от длъжност – съобщи вестник „Folha de SP“

Президентът Русеф смята да произнесе речта си пред журналисти в 10.00 часа местно време в своята работна резиденция – двореца Планталту. След това видеозапис с речта ще бъде разпространен чрез социалните мрежи.

Изданието уточнява, че Дилма Русеф е работила по тази реч в продължение на часове. Вчера някои бразилски вестници съобщиха, че тя вече е събрала личните си вещи от работния си кабинет. Снощи манифестация на привърженици на бразилския президент Дилма Русеф, която започна пред сградата на парламента, прерасна със сблъсъци с полицията.

Служителите на реда са използвали сълзотворен газ, за да се справят с демонстрантите, съобщки на своя сайт „Глобо“. Решението демонстрацията да бъде разгонена е било взето, след като участниците в нея, са започнали да хвърлят срещу полицаите бутилки, камъни и други предмети.

 

Демонстрация в подкрепа на импийчмънта
––––––––––

Протести на привърженици на Русеф, която е заплашена от импийчмънт, се провеждат и в Рио де Жанейро и Сао Паоло. Противници на сегашния президент също организираха протестни манифестации в тези градове. Между представителите на двата противникови лагера възникнаха също сблъсъци, но нямаше сериозно пострадали.

Демонтрация против процедурата на импийчмънта
–––––––––––

В близките часове Федералния сенат на Бразилия ще гласува по въпроса за отстраняването на Русеф от длъжност. Ако повече от 50% от сенаторите одобрят продължаването на процедурата по импийчмънт, президентът ще трябва да напусне поста си за най-малко 180 дни, през което време страната ще се ръководи от вицепрезидента Мишел Темер.

В течение на тези 180 дни сенаторите ще проучат обвиненията срещу Русеф и ако те не се съгласят с тях, то Русеф ще се върне на поста си. В противен случай Темер ще управлява до изборите през 2018 г. За окончателното й отстраняване от президентския пост е нужно мнозинство от най-малко две трети от сенаторите.