Нефертити не била толкова красива

24
Добави коментар
varnik
varnik

Нефертити може би не е била такава красавица, твърдят германски учени.

Придворният скулптор, изваял прочутия бюст на египетската царица, вероятно е загладил бръчките около устата и е „изправил“ кривия й нос, за да я представи по-красива.

„Възможно е бюстът да е бил поръчан от самия Ехнатон и той да е поискал съпругата му да бъде представена по начин, който харесва на него“, твърди екип от германски учени, ръководени от Александър Хуперц.

Високият 50 см бюст, направен от прочутия скулптор Тутмес, се състои от варовикова основа, покрита с пластове гипс с различна плътност. Експерти анализирали обекта през 1992 г. с помощта на компютърна томография. Съвременните технологии обаче позволили на Хупертц и екипа му да извлекат повече информация как е бил създаден.

Учените установили, че скулптурата има две лица. Първото е изработено с невероятна прецизност, но е по-различно. То е с по-слабо изразени скули, с лека гърбица на носа, с бръчки около устата и по бузите и не толкова дълбоки очи.

Нанесените след това корекции вероятно са имали за цел да приближат лицето на египетската царица до идеала за красота по това време, смята Хуперц.

Бюстът на египетската царица, заедно с още два, е открит през 1912 г. в местността Ел Амарна в Египет, където за кратко бил разположен Ахетатон – столицата на Ехнатон и Нефертити. В момента и трите скулптури се съхраняват в Берлинския музей.

Бюстът, който учените са изследвали в дълбочина, е показан пред публика за първи път през 1923 г. Оттогава той предизвиква възхита заради симетричните линии и прецизността, с която са представени чертите на Нефертити.

Скулптурата е сред петте културни ценности, съхранявани в чужбина, които Египет държи да си върне на всяка цена.