ДРУГОТО КИНО :: ЕМИР КУСТУРИЦА СТАНА РУСКИ ШПИОНИН

9
Добави коментар
kastel
kastel

   По кината във Франция излезе филмът „Последната афера“ (L’affaire Farewell), реж. Кристиан Карион. Това е историята на „знаменития руски шпионин“ Владимир Ветров, който в началото на 80-те години на миналия век под кодовото име Фаруел е предавал на френското разузнаване сведения за сътрудниците на КГБ, които под прикритието на съветски дипломатически мисии по целия свят всъщност се занимавали с кражба на научно-техническа информация.
    В ролята на този фамозен агент се е превъплътил знаменитият кинорежисьор Емир Кустурица. Неговият герой фигурира във филма под името Григориев. Другите главни роли се изпълняват от Гийом Кане, Ингеборг Дапкунайте, Дина Корзун, Уилям Дефо, Фред Уорд, Нилс Ареструп и др.
    Кристиан Карион е автор и на сценария съвместно с Ерик Рейно, който е написан въз основа на книгата „Здравей и сбогом“ на руския писател и документалист Сергей Костин. В интервю за изданието Cineuropa режисьорът споделя, че тъй като руските власти не му позволили да снима в Москва, му се наложило да заснеме филма си в Украйна и Финландия. Що се касае до главния персонаж, той твърди, че се е опитал да избяга от клишето на образа на предател и да разкрие сложните психологически мотиви на човек, който съзнателно е избрал сложна жизнена ситуация, постъпките в която са трудни за едностранно тълкуване и оценяване.

   Кустурица в ролята на агент от КГБ от филма „Последната афера“

   Роденият през 1954 г. Емир Кустурица, който е добре познат на всички ни като създател на велики филми като „Баща в командировка” (1985), „Циганско време” (1988) „Аризонска мечта” (1993) и „Ъндърграунд” (1995), всъщност се е снимал неведнъж като актьор предимно в западни кинопродукции. По-известните му екранни превъплъщения са във филмите „Вдовицата от Сен-Пиер” (2000), „Добрият крадец”(2002), „Ягода в супермаркета” (2003), “Hermano” (2007) и др. Кустурица се е появявал на екрана общо в 15 филма засега.