56 от нелегалните мигранти са върнати в Гърция

2
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

По-голямата група от задържаните вчера мигранти вече са върнати в Гърция, като това е най-бързата реадмисия, правена досега в Европа.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след съвещание в областната управа на Благоевград.

Премиерът посочи, че пробив на българо-гръцката границата не е имало. Първата група мигранти е заловена веднага при влизането им в България. А втората – в товарния влак, са били засечени от уред и веднага са свалени на гарата.

Голямата група мигранти вече е в Гърция, другата не може днес да я върнем, защото има 17 досъдебни производства. В рамките на седмица ще бъдат завършени и до седмица и тази група ще бъде върната, обясни Бойко Борисов. „По-малката група ще бъде извозена до центъра от затворен тип в Любимец. Успокойте хората. В тези групи има и деца, затова сме стриктни, но и много внимателни, защото България винаги е показвала своята хуманност към хора в беда”, допълни той. Борисов увери, че полицията и армията са много внимателни, тъй като в групите има деца, за които е осигурено всичко необходимо.

Премиерът поясни, че трафикантите и мигрантите не са знаели, че България има най-съвременна техника или т.нар, уред туптящо сърце. „На тези, които се опитваха да обясняват сутринта, че първата група е била заловена веднага на река Струма при влизането в България. Ние не може да влезем в Гърция, за да ги арестуваме. А втората – в товарния влак, са били засечени от уреда и веднага са свалени на гарата”, коментира премиерът.

„Освен, че сме наситили от Гоце Делчев с възможности, които Гранична полиция и армията – навсякъде всичко е в абсолютна бойна готовност да придвижим сили и средства мобилно. Вицепремиерът Румяна Бъчварова сега ще слезе до границата, за да поздрави служителите”, обясни още той.

„Освен изключително добрата стиковка на армия и полиция, специално искам да благодаря и на момчетата, които водят досъдебните производства, и на хората, които са на терен на граничните пунктове”, посочи премиерът Борисов. Той обясни, че мигрантите са били излъгани, че отиват в Македония и не са знаели, че влизат в страната ни. Дали са по 200 евро на трафиканти и по този повод предстои работа на службите на България и Гърция за изясняване на случая.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова даде висока оценка на работата на институциите. „За по-малко от 24 часа реализирахме това, което е записано в плана и което беше тренирано в предишни периоди. Всеки си знаеше отговорностите. Действаха автоматично, изключително бързо”, посочи Бъчварова. Тя допълни, че е провела разговор с гръцкия си колега Николаос Тоскас, който я е уверил, че Атина бързо ще съдейства за реадмисията на мигрантите. „Това е една от най-бързите реадмисии, която можем да си представим, и силен знак към трафикантите, които организират тези хора и ги подвеждат”, каза още вицепремиерът.

От своя страна директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” главен комисар Антонио Ангелов обясни, че от вчера има два опита за преминаване на държавната граница – единият с по-малка група от 40 души и вторият – с по-голяма група от 56 души, които бяха задържани в товарен влак. „Групата от 56 души вече е върната на гръцките власти. Групата от 40 души, след обработка на документите и приключване на досъдебните производства, в рамките на 10 дни също ще бъде върната. Изключително бързо се реагира”, посочи той. Ангелов добави, че съвместното учение с армията е помогнало за бързата реакция.

От своя страна подполковник Иван Иванов, командир на военно формирование 26 400 в Благоевград заяви, че вчера в 13.30 часа са били активирани силите, които са заделени по националния план за усилване на охраната на държавната граница. „На терен от 17.00 часа вчера има 65 военнослужещи, 9 единица бойна и спомагателна техника и групи за логистично осигуряване. От 20.00 часа снощи започна изпълнението на съвместните задачи, които ни предстоят да изпълняваме с колегите от Гранична полиция. За отличното стартиране на задачите спомогнаха съвместните учения, които направихме през март”, подчерта Иванов.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов увери, че за задържаните мигранти са били осигурени необходимите количества храна и вода. „В групата имаше и деца, за които бяха осигурени памперси и санитарни материали, както и млека. Изключително хуманно беше отношението към тях. Рано сутринта беше осигурен и автобус, с който бяха транспортирани”, добави Михайлов