Какво трябва да знаете за металите в бижута – част II

1
Добави коментар
famozni
famozni

Продължава…..

Златото и платината не са единствените опции за метални бижута, особено при избора на годежен пръстен!

Злато

Външен вид

Златото винаги е било стандарт за ангажимент по време на сватби. Благодарение на своят естествено топъл, жълт оттенък и красив блясък, златото е често избирано за годежни пръстени и бижута. Такива се смята, че са най-романтични и вечни.

Интересни факти

Сплавта, която е смесена със злато влияе на цвета му. Има стотици възможни смеси, но най-често срещаните варианти включват:

Жълто злато – чисто злато, смесено с малко сребро и мед за топъл вид.

Бяло злато – чисто злато, което се комбинира с паладий и сребро или с никел, мед и цинк. Покритие от родий подобрява белотата и устойчивостта.

Зелено злато – това всъщност е жълто-зеленото на външен вид. То е чисто злато плюс сребро.

Розово злато – става все по-популярно, тези червеникавите опции на мед. Колкото повече мед има в състава, толкова по-розовеещ е вида му.

Златото се добива главно в Южна Африка, но също и в Австралия, Перу, Русия и Съединените щати.

Чистота

Чистото злато се измерва в карати. Каратите се разделя на 24 части, така че 24 части от злато – известни като 24-каратово златно са чисто злато. Въпреки това, 24-каратово злато е меко и лесно се повреждат, така че смесено или легирано с други метали прави едно бижу по-издръжливо. Например, 14K злато е 14 части.

Грижа

Златните бижута се полират с мека кърпа, за да бъде повърхността му лъскава и гладка.

Сребърно

Външен вид

Среброто е ценено в продължение на векове, дори някога се смятало за по-ценно от златото. Днес, то е най-достъпният благороден метал. Среброто е всъщност чисто сребро, смесено с мед или друг метал, за повече издръжливост. Въпреки че е по-твърдо от чистото сребро, то все още е един от най-меките метали и може да се надраска и маркира лесно.

Среброто може да варира от светло бяло до сивкаво бяло, може да има матов или бляскав завършек.

Интересни факти

Древните са нарекли сребърен лунен метал отражението на луната върху водата. Среброто се добива главно в Австралия, Мексико, Боливия, Перу, Полша и Канада.

Чистота

Подобно на злато, чистото сребро е твърде меко, за да се използва в бижутерията. То се комбинира с други метали като мед, за да се засили издръжливостта му. Среброто трябва да съдържа най-малко 92,5% чисто сребро, за да бъде подпечатано като 0,925.

Грижа

Среброто се използва за направа на бижута, годежен пръстен, медицински обеци и др. Съхранението им трябва да е на хладно и сухо място. При почистване трябва да се използва тъкан хартия или салфетка, за да не се надраска.