Денят на детето

1
118
Добави коментар
wenip
wenip

В много страни по света днес се отбелязва Международният ден на децата (International Children’s Day). Това е един от най-старите международни празници. Решението за това е взето през 1925 г. на Световна конференция, посветена на детското благополучие в Женева.

Историята не съобщава защо е избран именно 1 юни за детски празник. Според една от версиите, през 1925 г. генералният консул на Китай в Сан Франциско събира груба китайски сирачета и им организира празнуването на Дуану или Фестивал на драконовите лодки, който се е паднал на 1 юни. По щастлива случайност, денят съвпада и с провеждането на „детската“ конференция в Женева.

След Втората световна война, когато проблемите с опазването на здравето и благополучието на децата стават все по-актуални, през 1949 г. в Париж се провежда женски конгрес, на който прозвучава клетва да се грижат за стабилен мир в света, като единствена гаранция за щастието на децата. През тази година на Московската сесия на Съвета на Международната демократична федерация на жените е учреден днешният празник.

След 1 година, през 1950-а, на 1 юни е проведен първият Международен ден за защита на децата, след което този празник се провежда всяка година.

И днес в много страни 1 юни е ден за радост, за развлекателни и културни събития за децата. Но това не е само весел празник, той напомня на обществото за необходимостта да се защитават правата на детето, за да растат децата щастливи и здрави, да учат и да се занимават с любимите си хобита и да станат някой ден чудесни родители и граждани на своята страна.