Как да се справим с подуването на корема?

1
Добави коментар
biomall
biomall

Около 25% от възрастните страдат от постянно подуване на корема, което е досаден и неприятен момент от ежедневието ни. Всичко от настроенито, емоциите до хранителните навици може да предизвика онова подуване, което не позволява да закопчеем дънките си и освен това е доста болезнено. По-долу може да прочетете някои навици, които да ви помогнат да се справите с упорития проблем.

10 начина за справяне с подутия корем

Тренирайте

Ако днес се чувствате „дебели”, време е да се изпотите добре във фитнеса. По време и след тренировката газовете, натрупани в тялото, ще преминат по-бързо през него и подуването ще спадне. Концентрацията на газове в стомаха бързо го разширяват и съответно наблюдаваме подуване. Освен това силните мускули на корема ще ви предпазят от издуването или поне то ще бъде значително по-рядко. Затова не пропускайте кардио тренировките и планковете в ежедневието си.

Приемайте пробиотици

Добрите бактерии в пробиотиците помагат на организма да абсорбира витамините и минералите, а метаболизмът да бъде бърз и постоянен. Приемът на антиобиотици, стресът, напрежението, липсата на движение могат да развалят вътрешната ви среда, затова пробиотиците са винаги добро решение.

Не пропускайте млечните храни

Млечните храни са източник на добри бактерии и помагат на тялото да поддържа бърз метаболизъм. Това е така, ако не сте лактоза нетолерантни. Тогава приемът на млечни продукти може да предизвика по-скоро подуване и неприятни усещания. Лесно можем да го установим, ако просто не приемаме млечни за известен период от време. Ако подуването и неприятното усещане в стомаха, се премахва – време е да посетим доктора си.

Преборете стреса

Стресът е една от честите причини за подуване. Когато сте сресирани, тялото отделя много адреналин и кортизол – хормони, които повлияват храносмилателната система и могат да са причина за подуване, газове, диария. Стресираните хора освен това не дишат дълбоко, хранят се прекалено бързо и не отделят време за релаксация. Когато се чувствате под стрес, задължително отделяйте време за себе си – като например запишете си час за маникюр или спа процедура като масаж.

Пропуснете захарните заместители

Не само захарта и но и нейните заместители могат да причинят подуване. Дъвките, съдържащи сорбитол, ксилитол, манитол са една от честите причини за подуване и трябва да внимаваме с тях. Причината е, че тези химични заместители на захарта стимулират производството на водород в стомаха и причиняват некомфорт.

Пийте много вода

Когато сме дехидратирани, тялото започва да складира вода между клетките и в мастните такива, което причинява значително подуване. Освен това дехидратацията забавя метаболизма и ни кара да пием газирани напитки. Стремете се да пиете 8 големи чаши вода на ден, а ако тя не вие вкусна, я овкусете с плодове (как, прочетете тук).

Дъвчете внимателно

Когато дъвчете храната си, мислете само за този процес и най-вече не говорете по време на хранене. Това не само е невъзпитан навик, но и е възможно да навлезе въздух при дъвченето, който по-късно ще предизвика подуване.

Намалете солта

Когато консумираме твърде много сол, тялото задържа повече вода. Това със сигурност пердизвиква подуване особено на чувствителната в това отношение зона на корема. Завишеният прием на сол обикновено се получава при консумацията на твърде много обработени храни, затова сведете количеството им до минимум.

Калий

Намаляването на натрия в организма може да се случи и чрез консумацията на повече калий. Банани, папая, киви, ягоди, спанак, броколи, цвекло съдържат много от важния минерал и помагат да се справим с подуването.

Фибри

Фибрите са най-добрите приятели на плоския корем. Те подпомагат метаболизма и ни помагат да се чувстваме във форма. Приемайте ги в естествен вид – от пресни плодове и зеленчуци или под формата на хранителна добавка.