БСП ще сваля законно правителството | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Изнесеното заседание на ИБ на БСП в Благоевград днес все решения за общоопозиционни действия срещу правителството на Бойко Борисов и за връщане на икономиката в държавата.

Костадин Паскалев каза, че не се чувства подготвен за президент, а Илияна Йотова разкритикува едноличните решение на премиера Борисов, припомни че при 25 на сто подкрепа правителството на Жан Виденов си тръгнало, предаде кореспондентът на БГНЕС в Благоевград.

На пресконференцията в Благоевград новият лидер на БСП Корнелия Нинова сведе решенията, взети на изнесеното заседание на Изпълнителното бюро:

„Решенията на първото от серията изнесени заседания на Изпълнителното бюро на БСП касаят както национални, теми, така и местни въпроси. ИБ реши да предложи и да започне незабавни разговори с ръководствата на другите опозиционни парламентарно представени партии и опозиционни такива в местната власт, които нямат свое представителство в парламента по две теми.

Първо: общо опозиционни действия срещу правителството на Бойко Борисов и второ -да потърсим подкрепа за алтернативните ни предложения за промяната, който предлагаме в политиките в България, след като днес ИБ одобри да бъдат внесени подготвените от парламентарната група няколко закона, които изпълняват нашата политика за връщането на държавата в икономиката и за социалната й роля.

Те касаят антимонополно законодателство, защитата на дребния земеделски производител и потребителите, защита на малкия и среден бизнес, за да осигурим една работеща икономика, която да гарантира приходи, такива, които да могат да служат за основа на развитието на социалната държава и политика.

Конкретно до края на тази парламентарна сесия ще бъдат внесени два законопроекта – за управление на държаните дружества и собственост, отделянето на това управление от политическата власт, партийните квоти и политическите назначения. Създаване на условия тези дружества да се развиват, инвестират и увеличават възможностите за производство в България.

Да се спре приватизация концесиониране, изобщо действия на дясното правителство, действия на ГЕРБ, които продължават да разрушават държавната собственост в икономиката. Вторият законопроект е за създаване на едно държавно предприятие в земеделието, което да се занимава с изкупуване на земеделска продукция от дребни производители, нейната преработка за осигуряване на добавена стойност и работни места и продажбата й. Както и да гарантира създаването на пазари, тържища, борси за предаване на тази земеделска продукция.

През септември ще бъдат внесени още два законопроекта, и на базата на предлаганите политики, ще поканят на разговор всички опозиционни парламентарни и извънпарламентарни партии за общ фронт –опозиция на ГЕРБ както и обща подкрепа за тази алтернативна политика.

При обиколките по общините, започнали от Благоевград, ще се търси организационното укрепване на партията, социално-икономически анализ на демографските, икономическите, социалните, здравеопазване, образователни, култура, инфраструктура. Второ обществено-политически анализ на партиите, неправителствения и религиозни общности, спортни клубове, медийна среда. Ще се анализират и структурите на БСП по места за формиране на конкретна политика.

От днес всички членове на Изпълнителното бюро тръгват за срещи с общинските структури, ще се водят разговори и за предварителни нагласи за президентската кампания. След това членовете на ИБ ще се съберат отново за анализ.

 

Голямата цел е мобилизация на партията, организационно, като опозиция, като алтернатива на това управление, започва подготовка за президентски и предсрочни избори.

Нашето предложение за обща опозиционна и алтернативна работа не се базира да правим съюзи с партии а да търсим подкрепа за политики. И да предложим алтернативата – не търсим механичен сбор, а голямото – алтернативни политики на сегашното управление. Последното проучване голяма част от българското общество не харесва сегашното управление, но ние трябва да предложим алтернатива на тези хора.

До края на юни и началото на юли. Имаме пленум в събота на НС на който ще приеме решение за вътрешнополитическо допитване на тема президентска кандидатура. Ако отговорът на партията е за широка лява кандидатура ще поканим на разговор всички в ляво партии, граждански сдружения, коалиции, НПО, за обща лява двойка зад която да застанат и хора извън БСП.

„Не сме обсъждали още тясно партийна кандидатура, очакваме номинации от общинските организации, но моето лично мнение е за широка лява кандидатура. Това допитване няма да включва имена. Там въпросите ще бъдат принципни, като например профила на кандидата”, каза Нинова.

„Това е форма на допитване с характеристики на анкетно проучване – какъв кандидат за президент си представят дали е член на БСП, лява кандидатура или по-широка. Втората тема е свързана под каква форма да бъде издигната кандидатурата. Третият въпрос е кой би могъл да е фигурата, която да получи широка подкрепа. Моето име се търкаля отново да се търкаля името ми, но аз не се чувствам подготвен за кандидат за президент. И ви го казвам съвсем искрено”, каза Костадин Паскалев .

„В момента сме на етап изработване на цялостен алтернативен план за развитието на България това е изключително сериозно нещо и го готвим с експерти – граждани, учени, интелектуалци срокът който сме си поставили е до края на тази година. Имате статуквото което е ГЕРБ, ние ви предлагаме тази промяна”, допълни Нинова

„Може да имаме фойерверки по отношения на развитие на културно-историческо наследство и културата на една община, но какво се случва с културните институти и културната среда е друг въпрос. В санирането сме на първо място. Само че тук стои един въпрос-защо в Благоевград цената е с 40 % по-висока от цената в другите области, как се случва това, на какви цени се взимат поръчките, какво е качеството на изпълнението, защо има обжалвания и кой дава повод за това”, така Паскалев коментира темата със санирането в Благоевград и спрените процедури.

 

„Трудно е да откроиш опозиционните партии, АБВ направиха пресконференция и казаха излизаме от властта. Оттегляме си всички представители на всички нива във властта. Два дни по-късно гласуваха в НС за всеобщо наше учудване новия социален министър. Как да го тълкуваме това опозиционно поведение ли е или още е синдрома на участието във властта”, каза Илияна Йотова.

Тя попита кое е предишното правителство с 25 на сто подкрепа и припомни, че толкова имал Виденов, преди да си тръгне.

„Тази коалиция условна с това плаващо мнозинство не е желана вече от българския народ. Този мандат на НС е изчерпан. Не мога да кажа кога ще са предсрочните избори, но тази ситуация е абсолютно непоносима”, допълни Йотова“

Според нея България страшно много губи в момента от европейското си присъствие именно заради тази нерешителност на управлението.

„Ако ме питате каква е позицията на българското правителство по отношение на либерализацията примерно на визите за турски граждани, отговорът ми е никаква. Аз не мога да си представя как един министър-председател – сериозен, в едно сериозно правителство ще реагира по начина, по който реагира онзи ден на границата с Гърция за най-бързата реадмисия. Още повече моята информация е, че не става въпрос за заблуда на граждани бежанци които са искали да минат в Македония и видите ли прескочили в България. Става въпрос за организирана престъпност, за организирани канали, с които правителството очевидно на този етап не се справя. Не казвам че е лесно, но откога и ПГ и БСП говори, че е нужно национално поведение и национална политика по тези въпроси. Борисов предпочита да я води сам, защото поема ангажименти, които не са в интереса на държавата”, допълни Йотова.

Според нея, ако чуете някой, че през пет минути се тупа в гърдите как е сам и единствен, значи има тежки комплекси.