Международен фестивал на камерната музика / International Chamber Music Festival Plovdiv

3
Добави коментар

Интересна и престижна е програмата на тазгодишния Международен фестивал на камерната музика, така както е било винаги досега – каза проф. Анастас Славчев на пресконференцията, предхождаща започващото на 10 юни и продължаващо до 20 юни 52-ро издание на най-стария в Европа и у нас в категорията си Фестивал. Професор Славчев свърза удостояването си с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен, и със  знаковия за Пловдив МФКМ, чийто артистичен лидер е от 25 години.

This slideshow requires JavaScript.

И тази година в програмата на Фестивала е спазен балансът между  български и чуждестранни изпълнители. Пет от общо 9-те концерта са на камерни ансамбли от САЩ, Австрия, Украйна, Румъния и Турция. В останалите четири концерта от афиша на 52-ия МФКМ се открояват имената на  български изпълнители с утвърдено признание у нас и в чужбина. Артистичните изяви на общо 28-те музиканти и на отделните камерни формации бяха представени от редактора на програмата д-р Поля Паунова-Тошева. Според музиковедката празничните вечери от 10 до 20 юни в Етнографския музей в Старинен Пловдив ще са заредени с високо изпълнителско ниво и класа, отговарящи на изтънчения артистизъм, присъщ на камерното музициране.

Старт на Фестивала – на 10 юни от 20 часа, на обичайното му място, в  Етнографския музей – дава концертът на румънското клавирно трио „Луденс”, съставено от трима млади очарователни инструменталисти с пленително присъствие на сцената.  Да открие 52-то издание на МФКМ е наградата, присъдена от Фестивалния експертeн съвет на триото, след като то става лауреат на престижния Международен конкурс за камерна музика „Пловдив” – 2015. Концертът на 13 юни е също с ореол на млади виртуози, този път от Украйна, уточни д-р Поля Паунова. Цигуларят Максим Гринченко, концертмайстор на Националния симфоничен оркестър на Украйна, и пианистът Роман Лопатински, лауреат на над 20 музикални конкурса, ще участват във Фестивала като камерно дуо с две емблематични сонати за цигулка и пиано от творчеството на Бетховен и Брамс. А изявата е под патронажа на Почетния консул на Украйна в Пловдив – инж. Димитър Георгиев, основен спонсор на Фестивала.

А концертът на най-младият изпълнител, включен в тазгодишния фестивален афиш, е на 16 юни. В Етнографския музей пловдивската публика ще може да аплодира 15-годишния пианист Николай Маринов – ученик в Пловдивското музикално училище „Добрин Петков”, след като през този сезон е свирил на световноизвестните сцени на „Карнеги Хол” в Ню Йорк, „Роял Албърт Хол” в Лондон, оперния театър „Бастилия” в Париж. През първите две седмици на юни даровитият Николай Маринов (с клавирен педагог Светлана Косева) има самостоятелен концерт в Париж, ще е на майсторски клас в Тексас и ще свири там с Тексаската  филхармонията. Тази новина съобщи на пресконференцията младият виртуоз. Той е подготвил за фестивалния си концерт в родния си град 70-минутна програма от произведения на Бетховен, в това число и една от неговите най-мащабни сонати за пиано „Апасионата”, както и произведения от Чайковски, Шопен, Прокофиев и виртуозните клавирни транскрипции на Ференц Лист.

За първи път на сцената на Пловдивския камерен фестивал ще излезе Струнното трио от Държавната консерватория към Тракийския университет в Одрин. То е в състав Ахмед Хамди Зафер – цигулка, Шюкрю Йонер Динч – виола, и Муса Ерен Ишкодралъ – виолончело, и тримата изтъкнати инструменталисти и педагози. Концертът на триото – на 14 юни, който се осъществява със съдействието на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, включва две творби от Бетховен и Макс Регер и едно съвременно произведение от турския композитор Якуп Къврак.

Второто струнно трио във фестивалната програма – трио „Фогл” от Австрия, ще има концерт четири дни след турската формация – на 18 юни.  Триото, в чийто състав като виолистка свири пловдивчанката Елисавета Станева-Фогл, съвместно с цигуларката със софийски корен Ива Хьолцл-Николова и челистът Бернхард Фогл, ще покаже от сцената в Етнографския музей своя автентичен стил на музициране, типичен за  класическата виенска музикална школа. В програмата на ансамбъла с дългогодишна активна концертна дейност: три струнни триа от Игнац Плейел, Бетховен и Шуберт.  

Ден преди „Фогл“ – на 17 юни, на концертния подиум на 52-ия МФКМ ще застане единственият еднороден камерен състав тази година – китарно трио „Камино” (САЩ). Американските китаристи със забележителна творческа биография като инструменталисти, педагози и музикални дейци: Дейвид Граймс, Грегъри Нютън и Майкъл Нигроу, ще поднесат на пловдивчани пъстър музикален букет от репертоара за класическа китара. Концертът е под патронажа на ректора на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите акад. д-р Димитър Димитров, спонсор на Фестивала. На пресконференцията ректорът определи спонсорството си като чест и привилегия и сподели, че дори да остане само с две ризи, едната ще дари на Фестивала.

В рамките на тазгодишната програма Фестивалът ще отбележи и два юбилея на изтъкнати пловдивски музиканти с международно признание, бе обявено на пресконференцията. Пред медиите високоуважаваният български композитор и педагог проф. Николай Стойков, който ще чества своята 80-годишнина с Авторски концерт на 12 юни, поясни, че в програмата си е включил и ранни песни, писани през 1967-а, а също и премиерни творби. Те ще бъдат изпълнени от утвърдени български музиканти: клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви, дуо Здравка Колева – арфа, и Цветелина Борисова – пиано, солови изпълнения на виолончелиста Анатоли Кръстев и пианиста Ромео Смилков, както и изпълнение на сопраното Анна Барбудева в клавирен акомпанимент на Анастас Славчев; ще има и изяви на сегашни студенти от АМТИИ. 

На пресконференцията обичаният пловдивски цигулар с блестяща международна кариера Мичо Димитров определи Международния фестивал на камерната музика, в който многократно е участвал, като най-бедният и най-известният. На 15 юни Маестрото отбелязва 6о-та си годишнина пред фестивалната публика с разнообразна програма от виртуозния класически репертоар за цигулка от творчеството на Витали, Бетховен, Чайковски, Крайслер, Шосон и знаменитата рапсодия „Вардар” от Панчо Владигеров. Мичо Димитров ще свири на сцената на Етнографския музей заедно със своя дългогодишен партньор в камерното музициране – пианистката Виолета Попова.

Международният фестивал на камерната музика ще бъде закрит със своеобразен жанров концерт, поддържащ традиционната линия „Класика и джаз”. На 20 юни на подиума в Етнографския музей ще застане един от водещите български камерни състави – „София квартет”, в състав Стоимен Пеев – цигулка, Йордан Димитров – цигулка, Валентин Геров – виола, и Любомир Ников – виолончело. Финалният концерт ще поднесе с вкус и стил едно нестандартно и оригинално съчетание на класически камерни творби от Брамс и Йохан Щраус, модерни танга от Пиацола и Карлос Гардел и джаз стандарти в аранжимент за струнен квартет от Скот Джоплин, Гершуин и Дюк Елингтън.

52-ият МФКМ не може да се похвали с бюджетен ръст – обяви мениджърът на Фестивала Димитър Малашинов. 10 хиляди лв. от общината, 5 хиляди (с 3 хиляди по-малко от м. г.) от Министерство на културата, по 2 хиляди лв. от двамата спонсори – Козметична компания „Роза Импекс” и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив”. Фестивалът  спазва традицията си за партньорство с Международния фестивал „Софийски музикални седмици” и НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив. Две дипломатически представителства в Пловдив съдействат на тазгодишното издание на Фестивала – Генералното консулство на Република Турция и Почетното консулство на Украйна, стана ясно на срещата на организаторите с представители на медиите.

Елисавета Шотилова

PR

Like this:

Like Зареждане…