Малки хитрини в кухнята – част първа

2
Добави коментар
chicho_doba
chicho_doba

Малки хитрини в кухнята Част първа Практични съвети, които ще улеснят живота ви в кухнята

Днес ще ви представя няколко практични малки хитрини в кухнята, които открих през годините. Надявам се те да толкова полезни за вас, колкото са и на мен. Ще се радвам ако споделите и вашите хитрини.

Как да разберем дали яйцата са пресни?

Ако имате съмнение относно това дали яйцата са пресни или развалени просто напълнете чаша с вода и поставете яйцето в нея. Ако яйцето е прясно то ще потъне. Развалените яйца ще изплуват отгоре.

Лимони

Понякога се нуждаем само от няколко капки лимонов сок. Какво да правим в такъв случай? Никога не режете лимона през средата, за да изцедите само няколко капки. Ако го срежете през средата той ще изсъхне бързо след това. Вместо това надупчете с вилица кората на едно или две места и по този начин изстискайте сока, който ви е необходим. По този начин останалата част от лимона ще се запази свежа.

Как да си осигурим свежи подправките през цялата година?

За да запазим подправките свежи дори за цял месец е необходимо просто да ги измием, да ги запечатаме в полиетиленов плик и да ги поставим във фризера. Когато се нуждаем от подправките, просто трябва да ги извадим и нарежем, а те ще се размразят веднага щом докоснат горещия тиган.

Как да се отървем от буболечките в кухнята?

За да предпазим брашното, пастата или ориза от буболечки е необходимо просто да поставим един дафинов лист в съда в който ги съхраняваме. По този начин ще се отървем сигурно и лесно от досадните буболечки.

Как да предпазим сиренето от изсъхване?

Просто намажете отрязана страна с масло или маргарин, за да запазите влажността на сиренето. Този метод е подходящ основно за твърди сирена запечатани с восък.

Как да запазим зеленчуците хрупкави?

Когато забравим няколко дни репичките, морковите или целина, те започват да се свиват и губят своята свежест. В този случай просто ги поставете в купа ледена вода с резен суров картов.

Как да запазим бананите свежи по-дълго?

Всички знаем, че с времето бананите потъмняват и стават на кафяви точки. За да забавим този процес е необходимо да отделяме банана от чепката непосредствено преди консумация. По този начин процеса на потъмняване ще се забави.

Забавлявайте се и приятно готвене!

 

Related