Цветан Василев скоро няма да се върне в България | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

„Цветан Василев няма да се прибере скоро в България – заяви един защитниците на банкера – адвокат Константин Симеонов.

„Цветан Василев видимо изглежда добре, но смята, че връщането му в България за него е опасно. Освен това категорично не можем да твърдим, че тук го очаква справедлив процес“, коментира адвокатът пред Нова ТВ. 

Всъщност преди месец и половина Първоинстанционният съд в Белград допусна екстрадиция на Цветан Василев – уточни Константин Симеонов и наблегна специално на думичката „допусна”. Той уточни, че е последвала втора инстанция, която даже се е произнесла на 7 юни и върнала случая на първа инстанция. Симеонов обаче не знае защо и какво всъщност е решението.

Отделно след като съдът се произнесе, екстрадиция на Василев е възможна само с одобрение и на сръбския правосъден министър.

„Категорично не можем да твърдим, че в България г-н Василев го чака справедлив процес“  – подчерта Симеонов и посочи като аргумент решението на прокуратурата да премести делото в Специализирания съд – за да избяга от Софийския градски съд (СГС).

„Вижте как заместник-главният прокурор Борислав Сарафов реагира срещу СГС“ –  каза още Симеонов пред Нова телевизия, визирайки скандала със заведено дело за тормоз срещу Сарафов от полицайка. Специализираният съд го създаде Цветан Цветанов – знаем какви са резултатите от неговото правосъдие, вчера пак ни осъдиха от Страсбург заради Тенчо Попов, каза юристът.

 

 

На въпрос как живее Цветан Василев, Симеонов отговори, че дори не знае къде живее Василев – „така ми е по-спокойно”.

„Не се бъркам в личния му живот, не знам с какви средства живее, добави юристът. В сегашната ситуация Цветан Василев няма къде да отиде – на границата той би могъл да бъде задържан, защото фигурира в листата на Интерпол, обясни Симеонов. Не е много приятно да се движиш с охрана, чувства се застрашен, каза още адвокатът. Имаше засечени заплахи срещу Василев от сръбските власти, от „един слабичък бизнесмен”, обясни Симеонов, който не пожела да изрече името на Делян Пеевски.

Заради тези сигнали сръбската полиция охранявала известно време Василев, който сега се движел с охрана от двама-трима души. Повече подробности Симеонов заяви, че не знае, защото Василев си има адвокат в Сърбия и той знаел повече.

По думите на Симеонов делото в България за опит за убийство на Делян Пеевски е довело до фалита на КТБ – с активното участие на прокуратурата. Делото дори не стигна до досъдебно производство, а Симеонов припомни, че заради това е искал оставката на Сотир Цацаров.