Христо Явашев създаде поредното чудо – ходене по вода

1
Добави коментар
PollyK
PollyK

Помните ли Христо Явашев (Кристо)? Той е модерният творец, роден в България, за когото целият свят е чувал.  Той е човекът, който „опакова“ Райхстага в Берлин, фонтан в Сполето, дърво в Айнтховен, стена в Рим и мост в Париж.

Новият му проект е далеч по-амбициозен, нарича се „Плаващите кейове“ и се намира в Италия, езерото Изео. Христо разказва, че в това езеро е разположен най-високият планински остров в Европа, Монте Изола, на който живеят 2000 души. Оказва се, че няма мост между острова и континенталната част.

Проектът на Христо всъщност включва два острова в езерото Изео, които са свързани помежду си и с континенталната суша посредством уникални импровизирани кейове, направени от жълто-оранжева найлонова тъкан, която си променя цвета в зависимост от времето. Дължината на цялата конструкция е общо 3 километра. Откриването на това чудо се състоя на 16 юни. „Плаващите кейове“ ще красят водите на езерото Изео 16 дена, през които минаващите по тях може да усетят какво е да ходиш по вода. Кейовете са конструирани така, че да се усеща движението на вълните.

източник:nytimes.com

Да се направят кейовете леко вълнисти, но в същото време да останат добре закрепени за дъното, е било предизвикателство пред екипа на Христо. В него са участвали строителни фирми, опитни инженери, френски водолази и български спортисти. Алеята над водата е била сглобена от 220 хил. полиетиленови кубчета с висока плътност, които формират рамката, върху която е поставено жълто-оранжевото платно. Желаещите да походят по вода може да го направят до 3 юли, алеите са отворени за посетители денонощно.

Това е първият широкомащабен проект, с който Христо Явашев се заема след смъртта на съпругата му Жан-Клод. Той казва, че това е и неин проект, тъй като идеята за него се заражда още през 1970 година. За такива големи начинания се изисква разрешително, а според думи на Христо това е муден процес, които може да отнеме дори 20-30 години. Към днешна дата той има 23 реализирани проекта зад гърба си и 36, за които не е получил разрешително.

Екипът на Христо Явашев завършва „Плаващите кейове“ за рекорден период от 22 месеца, обикновено такива мащабни начинания отнемат десетилетия. Това обяснява ръководителят на проекта – Джермано Челант. За него това е съвместно италино-американско чудо.

Христо Явашев създаде поредното чудо – ходене по вода

5 от 1 гласа