НАТО увеличава присъствието си в Румъния | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Присъствието на НАТО в черноморския регион ще бъде засилено чрез разполагането на бригада в Румъния, заяви на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той изтъкна още, че НАТО „смята да увеличи военните си разходи през годината с $8 млрд. или с 3%.

Генералният секретар заяви също, че на 8 и 9 юли във Варшава пактът смята да обяви поставянето на системата за противоракетна отбрана в първо ниво на готовност. Освен това, на срещата на високо равнище ще бъде приет план за най-мащабно засилване на отбраната на пакта от епохата на Студената война, съобщи Столтенберг.
 

Полша временно върна граничния контрол

За един месец Полша връща контрола по границите си с Чехия, Германия, Словакия и Литва, както и на пристанищата и летищата, съобщи в. „Жечпослолита”.

Мерките са обусловени от предстоящата на 8 и 9 юли във Варшава среща на високо равнище на НАТО и Световните младежки дни в края на месеца. Контролът ще се осъществява избирателно – спрямо отделни лица, въз основа на анализ на информация, предоставена от други държави.

По границите с държавите от Шенген са обозначени 285 пункта, където може да се преминава, и там ще има „мобилни гранични контроли” – граничарите ще ползват специални превозни средства, оборудвани с достъп до базата данни и устройства за проверка на автентичността на документите.

Граничният контрол ще продължи до 2 август. Ще бъде засилен и граничният контрол на границата на Полша с Руската федерация, Украйна и Беларус. Освен това, Полша спира граничния трафик от руския анклав Калининград.

НАТО ще разшири мисията си в Източното Средиземноморие

На срещата на високо равнище на НАТО на 8 и 9 юли във Варшава може да бъде взето решение за разширяване на военноморската мисия на алианса за борба с нелегалните трафиканти на бежанци към членките на ЕС, съобщи дипломатически източник, близък до НАТО. В подкрепа на разширяването на мисията се обявяват Германия, Великобритания и САЩ, посочва източникът.

В Егейско море е разположена военноморска група на НАТО, която събира информация за трафикантите на нелегални мигранти и я предава на Гърция и Турция, като помага за координиране на усилията на тези държави и ЕС като цяло.

В състава на групата SNMG 2 влизат фрегати, от Гърция, Германия, Турция, САЩ, Великобритания и Полша.

По данни на „Фронтекс“ за 2015 година в ЕС са пристигнали 1,8 милиона мигранти. Международната организация по миграция информира, че същата година в Средиземно море са загинали почти 3000 мигранти и бежанци.

Агенцията отчита, че за първите месеци на 2016 година близо 174 000 души са пристигнали по море до европейските брегове, като 723 души са изчезнали или загинали.

Москва иска свикване на Съвета НАТО-Русия

Москва не изключва възможността за свикване на Съвета НАТО-Русия веднага след срещата на високо равнище на алианса във Варшава, заяви руският заместник-външен министър Алексей Мешков.

Руският дипломат посочи, че в момента се водят консултации по съдържанието и сроковете на провеждане на такава среща.