Бандата на Оушън през Втората световна война

15
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Някои определят новия филм на Джордж Клуни като кръстоска между „Бандата на Оушън“ и „Спасяването на редник Райън“; други го сравняват с „Гадни копилета“ и класиката „Мръсната дузина“

„Пазители на наследството“, по кината у нас от 21 февруари, е вдъхновен от действителен случай, определян като най-големия лов на съкровища в света. Жанрът е екшън-трилър и проследява работата на малобройна група музейни работници и експерти по история на изкуството, пратени в Европа лично от US президента Рузвелт с мисия да спасяват от нацистите шедьоври и да ги възстановяват на законните им собственици.

Джордж Клуни изпълнява една от главните роли, режисира и е съавтор на сценария със съдружника си Грант Хеслов, с когото, като продуценти, взеха тазгодишния „Оскар“ за филма на годината „Арго“, заедно с Бен Афлек. Сега обаче не успяха да подготвят премиерата навреме за сезона на наградите и премиерната дата е преместена чак през февруари.

В актьорския екип са още Мат Деймън (заменил Даниел Крейг), Бил Мъри, Джон Гудман, Хю Боневил („Имението Даунтън“), участват още носителите на „Оскар“ Кейт Бланшет и Жан Дюжарден, дори нашият Захари Бахаров.

Колкото до истинските Monuments Men, близо 350 мъже и жени от 13 националности, тяхната дейност е документирана в книгата The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History от Робърт Едсъл, който ръководи и фондация с такова име с цел опазване на културни паметници и произведения на изкуството в зони с военни конфликти.