Котка номер 1 в интернет

3
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Черният котарак Анри (Henri le Chat Noir), философ меланхолик от Сиатъл, е герой в поредица черно-бели филмчета, заснети в стила на арткиното от стопанина му Уилям Брейдън

Той няма доверие на външния свят и презира събратята си; цитира Сартр, Киркегор и сър Франсис Бейкън; изпада в екзистенциални кризи и се оплаква от депресивни състояния, но ветеринарят винаги го провъзгласява за здрав… Черно-белите му монолози на френски, с които дава израз на своята досада, вече имат над 10 милиона зрители.

Освен че е победител в първия кинофестивал за котешки клипчета през 2012 г., тези дни той оглави и класация на Топ 10-те котки в интернет, съставена от тв канала „Анимал планет“, като изпревари тазгодишния фестивален фаворит Сърдитата котка (Grumpy Cat).

Авторът на поредицата Уилям Брейдън започнал да снима Анри през 2006 г., за курсова работа по време на обучението си в Сиатълския филмов институт. Вдъхновен от разпространеното в САЩ мнение, че френското кино е „много превзето и егоцентрично“, той стигнал до извода, че няма нищо по-самовглъбено и разглезено от една домашна котка.

Анри е роден през 2004 г., а като свои основни занимания посочва спането и размишленията върху безсмислието на живота. Стилните черно-бели клипчета с него могат да се гледат в YouTube, а книгата му може да се закупи в Amazon.com. Най-новите философски разсъждения на Анри са провокирани от краткото отсъствие на стопаните му, които ангажират гледач за домашните си любимци…