Статуята на свободата е…мъж | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ТОЗИ ГЕЙ ГЕЙ СВЯТ
Статуята на свободата е…мъж
Гей и трансджендър манията вече заразява дори и култови паметници на световната култура, изненадите все още предстоят

04 Юли 2016 20:39
0

принтирай

|

текст

Може би ще се окаже, че Лейди Свобода изобщо не е никаква лейди.

Легендата твърди, че модел за Статуята на Свободата на френския скулптор Фредерик Огюст Бартолди е била майка му, но сега май ще се окаже, че всъщност това е бил брат му. Това поне твърди Елизабет Мичел, автор на книгата „Факлата на Свободата: Великата авантюра с изграждане Статуята на Свободата“, в разговор за предаването на Discovery Family „Тайните на любимите места на Америка“.

„Вглеждайки се по-внимателно в старите снимки забелязах, че структурата на лицето не е съвсем същата. Майката има по-извити вежди, по-тънък нос, по-тънки устни, дори в младостта си. А той е известен като скулптор, който пресъздават винаги много акуратно пресъздавал линиите на своите модели“ – разказва Мичел.

“След това преглеждайки снимки на брат му, които държал в архива си, започнах да се вглеждам по-внимателно в лицето и все повече се убеждавах, че то удивително прилича на лицето на Статуята на Свободата“ – допълва Елизабет Мичел. „Брат му в зряла възраст всъщност полудял и Бартолди му ходил веднъж  седмично на свиждане. Тъй като братът не говорил и през цялото време гледал втренчено в една точка, без да пророни дума, Бартолди имал възможност с часове да се взира в лицето му. След което го пресъздал в скулптурата си“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проф. Едуард Беренсън от Нюйоркския университет категорично отхвърля тази версия. В интервю за ТВ — канал Fox  Беренсън каза, че никога Фредерик Бартолди не е твърдял, че в Статуята на Свободата е изобразил майка си. „Той е бил „мамино синче“, обожавал е и боготворял майка си, така че ако бе решил да я пресъздаде в скулптурата си, той непременно щеше да й каже. Той споделял с нея абсолютно всичко, дори най-интимните си тайни“ – казал проф. Беренсън.

Но няма как това да е и брат му, защото това той също никъде не спомена в своите дневници и писма. Всъщност той е бил вдъхновен от класически гръцки и римски скулптури.

„За мен Статуята на Свободата е без съмнение римската богиня на свободата. В никакъв случай това не може да е мъж“ – убеден е проф. Беренсън.

Статуята на Свободата е подарена от Франция и тя е поставена в пристанището на Ню Йорк през 1886 г.  – като символ на свободата и възможностите, които открива за всички хора по света демокрацията на САЩ.