НАСА показа тъмната страна на Луната

5
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Разликата между двете страни на естествения спътник на Земята

НАСА пусна в YouTube уникално видео, показващо тъмната страна на Луната. За създаването на клипа са използвани данни от специален апарат за изследване на естествения спътник на Земята.

Целта на американската космическа агенция е да покаже как протича промяната на фазите на луната в тъмната ѝ страна, която не може да се види от нашата планета. Като цяло смяната на фазите протича по един и същи начин и в двете страни на Луната.

Обратната страна на Луната се оказва обаче доста по-различна от това, което хората са свикнали да виждат. Тя се различава от познатия ни лунен образ, който често е оприличаван на човешко лице.

На обратната страна на лунната повърхност няма тъмни петна, които сме свикнали да наблюдаваме от Земята, но има голям брой кратери с различни размери. Там е и басейнът „Южен полюс-Ейткън“, чийто диаметър е приблизително 2 500 км, а дълбочината му е около 13 км.

Истината е, че още преди години Pink Floyd още преди години ни показаха своята версия на тъмната страна на Луната в своя едноимен албум, който все още остава в сърцата ни като най-заслужаващата си страна на Луната.