Адреналин

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Адреналинът е много важен хормон и невротрансмитер, който се произвежда в клетките на надбъбречната сърцевина, както и в някои неврони на централната нервна система. От химическа гледна точка адреналин спада към групата на моноамините, наречени катехоламини.

Той се синтезира от аминокиселините тирозин и фенилаланин. Адреналинът се нарича още хормон на стреса заради факта, че при стресови ситуации синтеза на адреналин се увеличава значително.

Адреналинът и влиянието му в организма се изучават от доста време и е установено, че адреналиновите рецептори в организма са разположени в почти всички тъкани на организма и следователно реакцията на въздействието му е мигновена.

Ефектът на адреналина обаче е доста непродължителен – едва 5 минути. Това е свързано с активната му преработка от организма, защото в отговор на отделянето на адреналин се включват системи за неговата дезактивация.

Синтетичния аналог на адреналина е епинефрина. Дозата и продължителността на лечение с епинефрин се определят от лекуващия лекар.

Инжекционният разтвор норепинефрин се прилага подкожно или интравенозно, но от квалифициран медицински персонал. Използва се за лечение на спешни медицински състояния като анафилактичен шок, сърдечно-белодробна реанимация, за лечение на спиране на сърцето.

Функции на адреналин

Главните функции на адреналин са да повишава въглехидратната обмяна; да служи като медиатор при провеждането нервни импулси; възбужда дихателния център; повишава рязко и непродължително артериалното налягане; забавя перисталтиката и повишава нивото на кръвната захар; понижава тонуса на гладката мускулатура на бронхите; повишава основната обмяна.

Благодарение на адреналин хората разполагат с отлично средство за противодействие срещу външните атаки като страх, стрес, емоции. Адреналинът се задейства именно в подобни ситуации.

Стресът отключва неговото отделяне от надбъбречните жлези. Мисията на адреналина е да мобилизира необходимите запаси от енергия, за да може да приспособи тялото към стресовата ситуация.

По време на спорт, под въздействие на адреналин количеството кръв се увеличава, за да нахрани мускулите. Активността на хранопровода намалява, а потенето се засилва, за да може тялото да се освободи от излишната натрупана енергия.

Високи нива адреналин

Понякога производството на адреналин става безразборно без ясна причина. Това предизвиква мъчителни последствия, които са нормални за високите нива адреналин, защото този хормон е изключително важен, а неговото свръхпроизводство въздействие върху емоционалното и социалното поведение. Доказателство за това е норадреналинът – една от производните на адреналин.

Норадреналинът влияе върху състоянието на будност. В случай на стрес той започва да се произвежда в повишено количество. Резултатът е въртене цяла нощ в леглото. При болестни състояния като тумор в надбъбречните жлези адреналинът отново става хиперактивен.

Най-характерните прояви при това свръхпроизводство са изпотяване, пристъпи на тревожност, гръдни спазми, силна бледнина и високо кръвно налягане. Нивата на адреналин се повишават при постоянен стрес, което води до потиснатост и изтощение.

Според американски учени високите нива адреналин намаляват възможността за успешно зачеване. Поради тази причина експертите съветват лекарите да обърнат внимание на нивата адреналин при жените, които искат да заченат.

При ниски нива адреналин човек страда от дневна сънливост – състояние, което също не е никак приятно. От всичко казано дотук става ясно, че влиянието на адреналина и неговите производни върху емоционалното поведение, храносмилането, интелектуалния и физически тонус е много голямо. Това означава, че трябва да се научим да го управляваме, в противен случай начинът на живот значително се влошава.

Адреналинов бум

За никого не е тайна, че отделянето на адреналин при дейности като скок с парашут носи невероятни емоционални усещания. В човешкия живот адреналин носят спортът, отдихът и дейности, които предизвикват поддържането на нива адреналин, носещи невероятни усещания.

Според някои автори всеки един човек има своя норма за емоции – емоционален пик, към чието достигане всеки човек се нуждае от време на време. При невъзможност за извършването на подобни действия човек може да изпадне в депресия.

Психиатри твърдят, че при около 30% от населението прагът на емоционална реакция е много висок и се изисква допълнителен стимул, за да достигнат емоционалният изблик, съпроводен с отделяне на адреналин.

Това са висока скорост, скок с парашут или с други думи – риск. По правило на такива хора състояния като преумора, стрес, неудовлетвореност са чужди, защото жизнената им нагласа е насочена в друга посока.