Защо трябва да пием червено вино?

7
Добави коментар

„In vino in veritas – във виното е истината“. Смисълът на популярния латински израз е, че напие ли се човек с вино, всичко ще си каже. Но ние ще си позволим да перифразираме като допълним – във виното е истината за здравето и дълголетието.

Една чаша червено вино след дълъг работен ден ще ви накара да се отпуснете и релаксирате повече от който и да било удобен диван в кабинета на психолог. Има безспорни научни доказателства, че в ограничени количества червеното вино има изненадващо много на брой ползи за здравето. Ще ви изброим няколко достатъчно убедителни, за да ви стимулираме да напълните чаша с благодатната течност.

1. Пийте червено вино за дълголетие. Ресвератролът – съединение, съдържащо се в червеното грозде, има антиоксидантни качества и стимулира производството на протеин, който предпазва организма от заболявания, причинени от напредването на възрастта.
2. Пийте червено вино за да подобрите паметта си. Ресвератролът освен това подобрява и краткосрочната памет. От експеримент става ясно, че само 30 минути след началото на тест, участниците, приемащи добавки с ресвератрол имали значително подобряване в запаметяването на думи и показали по-висока производителност в хипокампа (частта от мозъка, свързана с формирането на краткосрочната памет).
3. Пийте червено вино, за да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания. Умерените консуматори на вино са по-малко застрашени от инфаркт в сравнение с тези, които пият друг алкохол. Жителите на Югозападна Франция и Сардиния (области, известни с вината си) могат да се похвалят с дълголетие и това не е случайно. Сортовете грозде, които отглеждат, са наситени с процианиди – съединения, които подмладяват.

4. Пийте червено вино, за да намалите риска от ракови заболявания. И в тази връзка срещаме ресвератрола. Той блокира развитието на ключов протеин, който храни раковите клетки.

5. Пийте червено вино, за да подобрите здравето на устната кухина. Антиоксидантните полифеноли във виното забавят развитието на бактериални инфекции в устата и предотвратяват появата на кариеси. За да докажат това, изследователи третирали различни видове бактерии, отговорни за стоматологични проблеми, с различни течности. Червеното вино се доказало като най-ефективно при премахването им.
6. Пийте червено вино, за да намалите холестерола. Лошият холестерол също е атакуван от червеното вино, особено от сортове, богати на фибри.
7. Пийте червено вино, за да преборите настинката. Антиоксидантите ще ви помогнат и в борбата със сезонните настинки и вируси. Пиещите червено вино са с цели 40 % по-малко застрашени да настинат, от тези, които не консумират.
8. Пийте червено вино за по-добро зрение. Според проучване за консуматорите на живителната течност е с 32 % по-малко вероятно да развият катаракта.

Е, сега е време да напълните една чаша с червено вино, да се отпуснете и да го оставите да опияни сетивата ви. Наздраве!