40 000 без заплати

5
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Бойко Борисов уреди парите за работниците на ВМЗ-Сопот, но поне 40 000 българи ще посрещнат Коледа без заплати.

400 компании няма да платят възнаграждения на служителите си или ще дадат само минимален процент от тях, научи „Стандарт“. Това са най-проблемните от общо 1500 компании, които бавят надници повече от два месеца. Те дължат общо 45 млн. лв. на персонала си. Противно на очакванията не става въпрос за малки дружества, а за компании с щат от 50 до 250 души.

Главна инспекция по труда наблюдава всеки месец дали спазват предписаните им планове за изплащане на възнагражденията.

Строители, търговци, превозвачи, металурзи, производители на храни са браншовете, в които най-често има проблеми със заплатите. От няколко месеца сред закъсалите се нареждат и охранителните фирми.

„От началото на годината сме установили 1582 компании, които не са платили в срок възнаграждения за 107 млн. лв.“, съобщи за в. „Стандарт“ Румяна Михайлова, шеф на Главната инспекция по труда. В резултат на проверките вече са разплатени 62 млн. лв.

Немалка част от фирмите длъжници имат редовни поръчки и забавянето на парите не е оправдано, установяват инспекторите. Правят впечатление строителните фирми, които въпреки че са начело в списъка на нередовните, в същото време са възстановили най-много от изплатените вече 62 млн. лв. „Като цяло обаче финансовото състояние на повечето предприятия у нас не е добро и само със средствата на контрола не можем да решим проблемите със заплатите“, казва Румяна Михайлова.