Последната тайна на Фреди Меркюри

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Кой сте вие, мистър Меркюри? – Притежател на най-богатия глас сред виртуозите на рока, гениален композитор и поет, блестящ пианист, танцьор, хореограф, актьор и мим, създал видеоклипа в музикалната индустрия и превърнал го във висше изкуство – за фронтмена на „Куин” сякаш се знае всичко. Но новата българска пиеса „Последната тайна на Фреди Меркюри“, чиято премиера ще бъде на 19 януари 2013 г.  от 19,00 часа в театър „Възраждане“, ще ви предложи алтернативен поглед за събитията в края на живота на легендарния рок-изпълнител.

Неговата позната на света „официална” биография е може би най-голямата мистификация в шоубизнеса на ХХ век. Изследователи са убедени, че тя е скалъпена след смъртта на артиста с фалшиви интервюта и неколцина лъжесвидетели от близкото му обкръжение. Факт е, че материалите със спомени за Фреди изобилстват с противоречия. Хронистите не могат да постигнат консенсус по много въпроси, един от които е имал ли е Меркюри страстна връзка с великия балетист Рудолф Нуреев, или двамата изобщо никога не са се срещали.

Точно тази предполагаема връзка (ре)конструира пиесата на Ирина Гигова „Последната тайна на Меркюри“. Текстът разкрива противоречивото житие на певеца в метафора за съдбата на артиста: да е винаги на показ, но почти никога себе си. Пиесата е за пътя на едно човешко същество към друго, за самотата на твореца и за манипулациите, на които е подвластен човекът на изкуството. Тя задава въпроса: „Ами ако…?“

В някои от репликите на Фреди познавачите ще доловят фраза от негов хит; много от репликите, произнесени от героите действително са изречени, други са напълно измислени. Сюжетът не претендира за правоверна документалност, но е абсолютно възможен.

„Раждането на този текст не беше планирано. Той просто ме обсеби. Преди време, ровейки в интернет, съвсем случайно попаднах на няколко глави от документално разследване за живота на Фреди Меркюри на рускинята Мариам Ахундова, историк и богослов… То ме изуми със своята различност по отношение на всичко срещано по темата…  Пиесата, която се роди след това, в известен смисъл полемизира с нейната теза, но е заразена от същото желание да погледне отвъд общоприетото – казва авторката Ирина Гигова, която е и наша колежка. – По-късно от любопитство прочетох още много биографии на Фреди: на български, на руски, на английски, на италиански… От Джим Хътън, Лора Джаксън, Фил Сътклиф, Лесли-Ан Джоунс, Питър Фрийстоун… Те нито с ред не промениха моя текст…“

Режисьорът Съни Сънински ще реши финала на спектакала като видеоклип с продължителност, по-голяма от хита „Бохемска рапсодия“, която е над 6 минути.

В спектакъла участват актьорите Свежен Младенов и Анатоли Лазаров, които ще изиграят двете лица на Фреди Меркюри, както и Георги Златарев, Мариана Жикич, Яна Кузова, Филипа Балдева.

Сценография и костюми: Невяна Кавалджиева,  музика: Тодор Стоянов.