Кучета – домашни любимци

1
Добави коментар

Как да си изберем куче от подходяща порода?
Известни са над 400 – 500 утвърдени породи кучета. Така всеки човек може да си избере подходяща за себе си порода. Трябва само да определи какво точно му е нужно и породата сама ще се намери. За целта трябва да си зададе няколко въпроса и пределно честно да им отговори.

Ако имате намерение да посещавате разни събирания с миловидно кученце в ръцете, ясно е, че санбернарът въобще не е подходящ – трудно ще го носите. Ако ви трябва куче за охрана на дома, то чихуахуа или териер не са подходящ избор за целта. В тяхната природа също е заложено да пазят и да нападат, но едва ли ще се намери злосторник, който да се стресне от тях.

 

За какво Ви трябва куче?
Всъщност за всеки вид дейност има определена група породи кучета и определите ли за какво точно ви трябва кучето, кръгът на породите се стеснява. Имайте предвид, че някои малки кучета заемат доста повече място отколкото големите.

Например, шпаньолът е толкова пъргаво и жизнено куче, че може да се намира навсякъде у дома – да бяга от стая в стая, да скача по леглата и фотьойлите и да не можете да отворите и затворите вратата от него. Докато булмастифът може да легне под масата щом се върне от разходка и да стане оттам когато му дойде времето за храна. Това куче всъщност е незабележимо.

Освен това малките породи ядат по-малко, но капризничат повече. Във всеки случай ако не сте съвсем финансово състоятелни, по-добре е да си изберете малка или средна порода куче. Не трябва да се говори общо за темперамента на всички кучета от една порода.

Има ли добри и лоши породи?
Не може да се каже, че една порода е лоша, а че друга е добра. Във всяка порода има добри и лоши кучета, активни и спокойни, доминантни и подчинени, лесно обучаеми и такива, които въобще не са склонни да се подчиняват. Може да се говори само за някаква склонност как се държат болшинството от кучета от дадена порода.

Но във всяка порода има и изключения и никой не гарантира, че то няма да се падне точно на вас. Не само в една порода, но и в едно кучило има кученца със съвършено различни темпераменти.
––––––––––––––––-