Новини от България и света

101
Добави коментар
biju19
biju19

Бирата е една от най-старите напитки в света и е на трето място по употреба след водата и кафето. Тя се произвежда в пивоварни от ферментация на нишесте, получено главно от зърнени култури — най-често от малцов ечемик. Бирата се подправя с хмел, който придава горчивината и действа като природен консервант, понякога се включват и други аромати, като билки и плодове.

Бирата е част от културата на различни народи, както и на различни социални традиции – пиене на бира, фестивали, игри и т.н.

Бирата е една от най-старите напитки в света. Тя датира от началото на неолита или 9000 пр.н.е и е регистрирана в писмената история на древен Египет и Месопотамия.

Най-ранните известни химически доказателства за бира датират около 3500-3100 г. пр. н. е. в Загрос планина, Западен Иран.

Бирата е била разпространена в Европа от германските и келтските племена още през 3000 г. пр. н.е.

Днес пивоварната промишленост е един глобален бизнес, който се състои от няколко господстващи мултинационални компании и хиляди по-малки производители. Повече от 133 млрд. литра (35 милярда галона) се продават на година.

В действителност не е толкова важно по какъв начин е класифицирана бирата, тъй като по много причини съществуват значителни разлики във вкуса и цвета, дори и в един и същи тип. Въпреки това, една основна класификация дава предварителна идея на любителите на бирата, какви са характерните особености на конкретния тип, към който са се насочили. Тя може да съдържа информация за светъл или тъмен цвят, опушени, карамелни или плодови нотки във вкуса, както и за специфичния състав на самата бира.

В Древния Вавилон жените,които правели бира, били също и свещенослужители.Богините Сирис и Нимка са били покровителки на напитката.

Определени видове бира били запазвани единствено за церемониите в храмовете.

През 2100г. пр.н.е. вавилонският владетел Хамуаби издава закон,който регламентира продажбата на бира.Всеки собственик на заведение,който разрежда кехлибарената течност или сипва по-малко,от колкото трябва,е наказван с удавяне.В онези времена се е считало за крайна обида спрямо клиентите,ако кръчмарите разреждат бирата.

На глинената плочка,открита в земите на Вавилон,са изброени всички видове бира,които се предлагали по това време. Списъкът е дълъг – тъмна бира, светла, червена, на три пласта, с „глава“, без „глава“… Плочката в момента е изложена в Музея на Ню Йорк.

Канче с остатъци от бира, за което се смята, че е на 3000 години, бе открито в Израел през 60-те години на 20-и век. Според археолози това означава, че се е пиело бира още от библейски времена – по време на царете Саул и Давид.

Асирийска плочка от 2000г пр.н.е. посочва, че бирата е включена в списъка на храните и напитките, които Ной взема на кораба.

В древния Египет бирата е била основна напитка на трапезата.Тя била приготвена от леко препечен ечемичен хляб и била използвана при религиозни церемонии – и всичко това е ставало преди 5000 години.

Според писмените свидетелства, древните египтяни се събирали вечер, за да пийнат по чаша бира. Тя била традиционна напитка на страната. Пиели я както аристократите, така и обикновените хора. Египтяните използвали бирата и като лекарство. В документ от 1600г.пр.н.е. са записани над 700 рецепти, като в 100 от тях фигурира думата бира. Бъчва бира била считана по това време за най-подходящия подарък, който се дава на фараона от кандидатите за ръката на някоя от знатните принцеси в двора. Фараона Рамзес II давал на боговете около 30 000 галона бира, за да ги омилостиви, когато се разгневят. Напитката се споменава и в свещената за египтяните „Книга на мъртвите“.

Едно време представителки на нежната половина на човечеството правели бира у дома и после я продавали, така си изкарвали допълнителни доходи.

Професорът по физика в Мюнхенския университет д-р Арнд Лейке, открил, че пяната на пенливата напитка има свойството да се разпада подобно на радиоактивните вещества. С това свое откритие той спечелил награда през 2002 година.

Първата пивоварна е тази в Германия, основана е през далечната 1040г. Името и е “Вейхенштефан” и се намира до Мюнхен.

В Колорадо се намира най-големият пивоварен завод на име “Адолф Курс”. Там производството е наистина голямо – 2.5 милиарда литра пенлива течност.

Ян Солберг и горд притежател на най-голямата колекция на бирените етикети – близо 350 хиляди.

Височината на най-голямата халба бира е 198 сантиметра и в нея се побират 2796 литра. Произведена е в Малайзия през 1985 година.

Най-малката бирена бутилка пък събира 40 милилитра бира и е на цена 9 франка. Може да си сдобиете с нея в село близо до Цюрих.

В Русия бирата е най-силна.

Най-скъпата бира в света беше пусната на пазара през 2008 година от Датската компания Carlsberg, бирата се казва Jacobsen Vintage 2008 и е на стойност 400 USD за бутилка.

Източник : вохос