Капаните на лятното напълняване и как да ги избегнем

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Традиционно определяме зимата като сезонът, в който се качват килограми. Празници, семейни събирания и тежки маси оставят следи по фигурата ни. В навечерието на отпуската хукваме по тренировки, за да изваем плажно тяло, но след това отново забравяме за фитнеса.

Макар хранителния режим през лятото да се смята за по-здравословен и “вталяващ”, често се оказва, че въпреки изобилието от свежи плодове и зеленчуци, леката храна натрупва мазнини. Причините са няколко, а начинът да ги избегнем е мотото “не е важно какво ядеш, а как го приготвяш”.

Един от капаните на лятното напълняване са разхлаждащите напитки. Макар да изглеждат чудесно на витрината и да звучат много “диетично”, подсладените студени чайове и лимонади могат да бъдат и враг на добрата форма.

Те съдържат голямо количество преработена захар и като калоричност се доближават до газираните напитки, които всички диетолози заклеймяват като вредни. Вместо това, заложете на натурален сок без подсладител, вода с резени плод, или разреден фреш от лимон с мента. А можете и сами да си приготвите студен чай, подправен със свежи плодове или малко мед.

Коктейлите по плажните партита също представляват калорични бомби. Особено плодовите алкохолни напитки. Те могат да добавят към дневния Ви режим до 800 калории. При това само с една чаша. Ако все пак летните фиести не Ви вървят без алкохолни напитки, заложете на миксове без добавена захар.

Дългите дни на плажа и фестивалите на открито често ни подмамват да посегнем към вредни бургери, тестени закуски, ход дог, дюнери и сандвичи, предлагани по павилиони и сергии. Все пак няма как да издържим цял ден без храна. Но обикновено тези лакомства са калорични бомби.

Вместо това, преди да се отправите към морския бряг или фестивалното градче, запасете се с по-нискокалорични пакети – ядки, диетични сандвичи или зеленчуков микс. Те ще Ви се отразят по-добре, когато огладнеете, а освен това могат да бъдат и много полезни.

Свежата салата може да съдържа най-здравословните суперхрани, но ако я подправите с обилно количество олио, мазно сирене и филета, крутони, заливки и др. изведнъж се превръща в рецепта за трупане на мазнини. Ако зеленчуците не са достатъчни, за да Ви нахранят, не се задоволявайте само със салата. Или я подправете с по-нискокалоричните еквиваленти на тези допълнения.

Същото се отнася и за плодовите салати. Използвайте само свежи плодове и избягвайте сиропираните заливки, пълномасленото кисело мляко и мазните сметани. Подправете ги с диетичен крем или обезмаслен йогурт. Ако търсите малко сладост, добавете лек мед.

Сладоледът е чудесно разхлаждащо средство през лятото, но ако прекалите има опасност не само за гърлото Ви, но и за фигурата Ви. Ако не можете всеки път да си набавяте диетичен продукт, заложете на сладолед без заливки и допълнителни овкусители, в малка порция. Ако все пак решите да подправите лакомството, добавете счукани сурови ядки, свежи плодове парченца черен шоколад или мед.