Ирина Бокова дебатира с кандидати за Генерален секретар на ООН | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Българският кандидат за Генерален секретар на ООН Ирина Бокова участва в нов кръг неформални диалози с четирима нейни съперници за високия пост.

Диалогът започна на 13 юли от 2:45 ч. бълг.вр. в централата на ООН и продължи повече от час. В него участваха петима кандидати за мястото на Бан Ки Мун. Освен Бокова, в дебатите участват бившият президент на Словения Данило Тюрк, бившият президент на Нова Зеландия Хелън Кларк, кандидатът на Коста Рика Кристина Фигерес, бившият външен министър на Черна Гора Игор Лукшич.

Инициативата за провеждането на този диалог е на председателя на Общото събрание на ООН, като този път диалозите се провеждат в партньорство с телевизия Ал Джазира.

Дебатите се проведоха в два рунда. В първия участваха бившият премиер на Португалия Антониу Гутерриш, външният министър на Аржентина Сусана Малкорра, както и бившите първи дипломати на Молдова Наталия Герман, на Сербия Вук Еремич и на Хърватия Весна Пусич.

В телевизионните дебати участваха и други двама кандидати – външният министър на Словакия Мирослав Лайчак и бившият пръв дипломат на на Македония Срджан Керим. Те бяха записали обръщенията си към участниците в срещата, извинявайки се, че не са успели да бъдат в Ню Йорк.

Въпросите за мира, превенцията на конфликтите и екстремизма бяха засегнати от Бокова по време на отговорите й на различни въпроси, зададени от присъстващите в залата. Тя посочи, че предизвикателства като бежанците, конфликтите, нарастването на екстремизма и разрушаването на културното наследство поставят под въпрос умението на страните по света да намират заедно решения на проблемите и че ако бъде избрана за генерален секретар на световната организация, ще работи в тази посока.

Кандидатите за поста Генерален секретар на ООН говориха и по други актуални въпроси, включително за ситуацията в Близкия изток. Бокова призова за изграждане на доверие между палестинците и израелците, а Тюрк подчерта необходимостта от обединяване на усилията за помирение на сирийците.

Бокова посочи, че ако бъде избрана на най-високия пост в световната организация, ще се бори за междукултурен диалог, толерантност, мир и преодоляване на различията. Тя посочи образованието не само като предпоставка за развитието, но и като средство за превенция на екстремизма, на конфликтите.

Тя се позова на опита си като генерален директор на ЮНЕСКО, за да увери, че е способна да се справи с управлението на ООН.

Тази година за пръв път в историята на ООН се проведоха публични дебати с кандидатите за най-високия пост в ООН. Те се състояха в рамките на няколко дни през април и юни и бяха предавани на живо.

Процедурата по номиниране на кандидати за поста започна през декември 2015 година. До сега официално номинирани от правителствата на своите държави са Серджан Керим (Македония), Весна Пушич (Хърватия), Игор Лукшич (Черна гора), Данило Тюрк (Словения), Ирина Бокова (България),Наталия Герман (Молдова), Антонио Гутиереш (Португалия), Хелън Кларк (Нова Зеландия), Вук Йеремич (Сърбия), Сусана Малкора (Аржентина), Мирослав Лайчак (Словакия) и Кристина Фигерес (Коста Рика).