Бяло течение (колпит) – симптоми и прояви | Женско Здраве

33
Добави коментар
Sillveto
Sillveto

Нормално влагалището има свое съдържимо, което осигурява както необходимата влажност, така и биологичната защита срещу болестотворни микроорганизми. По консистенция и количество съдържимото е такова, че не изтича от влагалището и нормално жената не чувства външните си полови органи влажни, а бельото й не се цапа. Всяко овлажняване на външните полови органи и зацапване на бельото е ненормално и се дължи по правило на бяло течение.

Бялото течение не е определено заболяване, а само симптом на ненормално състояние, на гинекологично или общо заболяване. Среща се толкова често, че някои жени го смятат за нормално явление и го поставят наравно с менструацията.

По произход бялото течение се демонстрира като течение от влагалището, като може да бъде и от матката; много рядко то произхожда от маточните тръби, маточната шийка и външните полови органи.

Симптоми и прояви

Смущенията при бялото течение са твърде характерни: замърсяване на бельото, усещане на мокрота в областта на външните полови органи и ануса, усет за нечистоплътност, топлота и пълнота във влагалището, неприятна сладникавогнилостна миризма или зловоние, сърбеж /понякога много мъчителен и упорит/ в областта на входа на влагалището и външните полови органи, болка при полово сношение, а понякога по-силно или по-слабо изразен оток на срамните устни.

Видът на бялото течение може да бъде твърде различен, така че най-често бялото течение може да не е бяло, а жълтеникаво, жълтозеленикаво, мръснокафеникаво, кръвенисто, а в отделни случаи наистина бяло, слузесто, гноевидно, пенесто, с вид на извара, без миризма или зловонно.

В някои случаи при вторично или едновременно инфектиране на пикочния канал и пикочния мехур /много често при трипер/ се появява болка и парене при уриниране.

При по-продължително влагалищно течение може да се развие възпаление на външните полови органи и областта около ануса с парене, болка, сърбеж, зачервяване на кожата, оток, повърхностно разраняване или поява на брадавицовидни образувания.

Бялото течение, особено когато е предизвикано от трихомонас вагиналис и кандида албиканс, може да предизвика след полови сношения възпаление на члена, пикочния канал, пикочния мехур и простатната жлеза на мъжа, понякога със сериозни смущения. Първите признаци са зачервяване, оток и повърхностно разязвяване на главичката на члена, бял или гноевиден налеп, парене и болка при уриниране, често уриниране и пр.

На бялото течение не трябва да се гледа с пренабрежение дори когато не е много обилно и не дава сериозни субективни оплаквания. Зад него може да се крие сериозно гинекологично или общо заболяване. Самото течение, от своя страна, може да предизвика усложнения; най-чести от тях са раничките на маточната шийка и инфекцията на матката и тръбите /особено след раждане или аборт/.

дар-център.ком