Съдебната сага за „Stairway to Heaven” продължава | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Съдебната битка за обвинението в плагиатство на знаковия хит Stairway to Heaven на „Led Zeppelin“ продължава, макар че миналия месец американски съд определи, че „Led Zeppelin“ не са плагиатствали.

Сега е подаден иск пред по-горна инстанция, която трябва да реши, дали рок групата „Led Zeppelin“ е откраднала част от мелодията на култовото парче Stairway to Heaven? Районният съд в Лос Анджелис гледа делото срещу китариста Джими Пейдж и вокалиста Робърт Плант още от началото на май. Съдебните заседатели решиха, че няма плагиатство. До там се стигна след като друг съдия реши, че хитът им от 1971 година има съществени прилики с песента Taurus на групата Spirit от 1968 година.

Обвинението в интелектуална кражба датира от 2014 г. и е повдигнато от Майкъл Скидмор, доверено лице на китариста на „Spirit” Ранди Уулф, известен като Ранди Калифорния. Според твърденията на Скидмор, Джими Пейдж се вдъхновява да напише Stairway to Heaven след като участва в турнета на „Spirit“ през 1968 и 1969 година.

Парчето на „Led Zeppelin” впоследствие се превръща в една от най-разпознаваемите, а съответно и продавани рок класики. Приликите с Taurus са в началния инструментал в Stairway.

„Led Zeppelin” са обвинявани и друг път в този вид интелектуална кражба. Такива твърдения са доказвани и в някои случаи са водили до плащане на компенсации за други хитове на групата като Whole Lotta Love, Вoogie with Stu, Babe, I’m Gonna Leave You, You Shook Me, Dazed and Confused и други.

„Пичовете направиха милиони и не казаха едно „благодаря”, не попитаха „да ви платим ли някакви пари”? Това е болезнено за мен. Може би някой ден съвестта им ще ги накара да направят нещо”, заявява Уулф в интервю за списание Listener през 1997 година.

В същата година китаристът на „Spirit” се удавя при трагичен инцидент, докато се опитва да спаси сина си. Скидмор е завел иска заради изразено от приятеля му недоволство приживе.

В своя защита Плант и Пейдж, записани като автори на парчето на „Led Zeppelin”, твърдят, че акордните прогресии в мелодията в Stairway to Heaven са прекалено добре познати, за да бъдат обект на авторско право.