Здравейте, извънземни – тук земляните!

2
Добави коментар
epis
epis

740 прегледа

Гласували: 2, рейтинг: 3

Търсенето на извънземен разум очевидно няма да бъде прекратено, докато тази мисия не се окаже успешна.

60 милиарда обитаеми планети се намират в Млечния път и би било изумително, ако там не можем да се натъкнем на интелигентни същества. През последните години звездата KIC 8462852 вдъхна надеждите, че може би вече сме на прага на великото откритие. Тя беше открита с помощта на телескопа „Кеплер“, а докато той изследваше яркостта й, стана ясно, че тя се променя при пасаж на екзопланета с изключително висок процент – нещо невиждано досега.

Като една от вероятните причини се спомена наличието на извънземна цивилизация, която може би изгражда структура около звездата чрез нейната светлина. Става дума за така наречената сфера на Дайсън. Не толкова фантастичните обяснения гласят, че сигурно облак от комета засенчва гледката и блясъка й. И от агенцията за търсене на извънземен живот – SETI, обаче не стигнаха до разбулването на мистерията, затова случаят засега си остава висящ.

В близко бъдеще наблюденията може изведнъж да произведат сензация, но дотогава сме в сферата на догадките.
Технологиите в помощ на мисията
Съвем наскоро Стивън Хоакинг обяви, че в партньорство с Марк Зукърбърг и руския милиардер Юри Милнер стартират проект за изключително бързо пътуване до други звезди с помощта на слънчевото лъчение. Вижте повече за мисията наречена Breakthrough Starshot тук.

В момента се намираме в нова ера на бурно развитие на технологиите, които спомагат за търсенето на извънземен разум. Богатите инвестират в различни проекти, а големите радиотелескопи в света са впрегнати да участват активно в операцията.

100-метровият „Грийн Банк“ в Америка и 64-метровият „Паркс“ в Австралия са хедлайнерите в инициативата Breakthrough Listen, която започна преди повече от година. Ще бъдат подслушвани милиони звезди, ще се следят и най-малките детайли, които биха могли да подскажат, че някъде там в галактиките има извънземна цивилизация. Човечеството е все по-устремено към достигането на истината, а и вече стъпва на по-здрави основи, нещата съвсем не изглеждат обречени. Ще бъдат търсени не само радиосигнали, но и лазерни.

След осъществен контакт

Но какво би станало, ако съвсем скоро ние осъществим контакт с извънземни?

Първоначално трябва да бъдат отхвърлени всички други вероятни теории, а после сигурно ще ни е нужна стратегия за комуникация с тях.

Д-р Дънкан Форган от университета Сейнт Андрюс и д-р Владимир Божилов, главен редактор на сп. „Ввс Знание”, а също и астрофизик в катедрата по Астрономия на СУ, имат принос за една интересна хипотеза. Според тях извънземните цивилизации непрекъснато се роят и не спират да се развиват. Ние обаче не ги виждаме, тъй като те еволюират покрай технологиите, които от своя страна ги водят до самоунищожение.

Самите ние сме свидетели на този процес на нашата планета, което се дължи на човешката дейност. Божилов описва предположенията си в книгата си „Живот и Вселена“, издадена през 2010 г.

Няма сто процентова гаранция, че ако бъде уловен неустановен космически сигнал, той е непременно на извънземна цивилизация. През 1977 г. е засечен т.нар. „Уау! Сигнал“, представляващ масирано избухване на радиовълни, продължило 72 секунди. Учените от SETI измерват честотата и тя се оказва в онзи диапазон, считан че се използва от извънземна цивилизация. Втори път не е прихващан такъв сигнал до днес, а и никой не е сигурен в направените изводи. При всички случаи сигналите щателно се анализират, което и занапред ще бъде правено.

Според официалния протокол при достигане до по-категорично становище, че сме се свързали с извънземни, следва да бъдат уведомени генералният секретар на ООН, ръководствата на няколко международни организации и едва тогава информацията ще достигне до обикновения гражданин. Позицията е, че няма да бъде даван отговор от нас, поне докато не бъде постигната международна договорка в това отношение и как да се процедира.

При един евентуален сценарий, включващ не само чуване на извънземни сигнали, но и изпратено съобщение от тях към нас, ние би трябвало да имаме способността да го разкодираме. Няма начин те да говорят на нашия език, но и това не е изключено, ако има цивилизации в близост, които може би са проучвали планетата ни.

Някои специалисти са на мнение, че е възможно математиката да бъде използвана като универсален език – примерно съобщението да е серия от прости числа или редицата на Фибоначи.

Отговор от Земята
Докато бъде взето решение да има ли такъв, вече ще трябва да се мисли и какъв да бъде той. Поне 30 на сто от населението се смятат за готови да допуснат съществуването на извънземна цивилизация, но поне още толкова души са притеснени от вероятността и признават, че определено биха изпаднали в паника. Изследването е старо, от 1999 година, но едва ли са се променили съществено нагласите, подозират експерти. Дали за нас би било опасно да реагираме и да водим разговор с извънземните?

Не, и ако посланието е с адекватно съдържание, защото в крайна сметка ние не трябва непременно да сме мнителни, че можем да станем обект на извънземна атака. След като бъде установено, че няма никаква заплаха към нас, ние имаме два варианта – да отвърнем и да изпратим съобщение в Космоса, или да останем в сянка, защото не познаваме отсрещния „събеседник“. Мненията са поляризирани, не само сред жителите, но и сред учените. Каквито и правила да се обмислят за действие или бездействие, само времето ще покаже ще се превърнем ли в истински граждани на Космоса, или ще си останем на ниво търсене на извънземен разум.