Терапия Болест на Крон и Улцерозен колит – инж.химик Анатоли Стоянов, Технохим БА

6
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Болест на Крон и Улцерозен колит – Част ХІ

ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛЕСТ НА КРОН И УЛЦЕРОЗЕН КОЛИТ ЗРХТ – защитно-регенеративна хранителна терапия Част 11 – Резултати от терапията на А.Д. и Б.Б. – по СКЕ на ЗРХТ и обобщение (спрямо 31.07.2016). Приложение и на АТС 103 и варианти на АТС 104 Базови данни за начало на ЗРХТ при нови лица – М.Е. и Л.К.

инж. химик Анатоли Стоянов – [email protected]

I. Състояние на А.Д.

При А.Д. активната фаза на ЗРХТ приключва. Базовите препарати са на 50% прием. Считано от 30.07.2016 г. е започната употребата и на АТС 103 – активиращ растежа на чревните власинки при мощна аминокиселинна и протеинова поддръжка. През периода на терапията за А.Д. бе характерно непрекъснато провокиране на чревната система – три вирусни заболявания и две сериозни уринарни инфекции – без да се допусне нито едно активиране на Крон. Последните две грипни заболявания преминаха без каквато и да е съществена медикаментозна интервенция.

Превантивния контрол по СКЕ – месец юли, отново засече неблагоприятното странично влияние (разреждане на кръвта и капилярна пропускливост) на Салофалк и Нексиум. Не се допусна влошаване на състоянието – бързо бе усилен приема на компонентите водещи до стабилизиране на резултатите. Въведе се и график за уринарните промивки – подмяната на цистофикс от 30 дни, бе доведена до 60 дни. Състоянието на А.Д. е много добро – СКЕ показва пълно възстановяване на сорбцията в тънкото черво!!! Веднага са въведени корекции в приемите на мастно разтворимите витамини. СКЕ на ЗРХТ е засекла дори такава минимална промяна в дебелото черво – поява на външен хемероид, което за съжаление, при случая (принудително седящо положение) на А.Д., е напълно вероятно да се появи. Салофалка – постепенно намален до 1,5 гр. дневно. По ЗРХТ (вариант на АТС 104) – приема се противовъзпалителен препарат не дразнещ лигавиците и неразреждащ кръвта. В края на м.август, А.Д. ще постъпи в болница за планова, контролна колоноскопия и хистология. Резултатите – базови от февруари 2016 и контролните, от август – след ЗРХТ, ще бъдат публикувани в сравнителна таблица.

II. Състояние на Б.Б.

До 20.07.2016, развитието на терапията е много успешно – рязко подобрено състояние, усилване на храненето, успешни хранителни провокативни тестове. Заболявания през периода – вирусна атака (вирусни заболявания в семейството) 22-23.07.2016, активира изявени ентероколитни прояви. Със закъснение (три дена) е започната спомагателната антибактериална и антивирусна терапия по ЗРХТ. Принципно, но в по-изявена степен при Б.Б, това явление се забеляза в началото на ЗРХТ и при А.Д. Веднага обаче, личи разликата – при Б.Б. е провеждана и кортикостероидна терапия, която действа и като имуносупресор. Възстановяването на имунната система при Б.Б. е забавено. А.Д. прекара три вирусни атаки без изявени чревни проблеми. При Б.Б. е проведен и паралелен курс за елиминиране и на грам-положителни бактерии – Ентерококи и Клостридии – с наши специфични препарати, както и кратък курс на цитотоксично възпрепятстване на псевдополипозата и диарията с наш препарат АТС 108БК. Серията АТС106-108, 108 БК не е предназначена пряко за Крон и УК, но псевдополипозата е преканцерозно заболяване и допуска употреба на 108БК. Започнат прием и на вит К1, Рутаскорбин. След елиминирането на острото състояние, Б.Б. започва и прием на АТС 103. От 08.08.2016 – започва плавно намаляване на Салофалк от 3,0 гр./дневно до 2,0 гр. По ЗРХТ (вариант №2 на АТС 104) – приема се противовъзпалителен препарат не дразнещ лигавиците и неразреждащ кръвта. В рамките на още десет дни ще се проведе извънредна контрола, включително и за установяване ефектите на ЗРХТ срещу псевдополипозата (оставена без лечение от здравната ни система!!!) на дебелото черво.

Базови данни на М.Е и Л.К преди започване на ЗРХТ

И в двата случая, независимо от различаващите се първоначални диагнози, се е достигнало до хоспитализиране, гастро и колоноскопии, хистология. След изписване, след кратки периоди, стомашно-чревните проблеми са се интензифицирали до степен на непоносимост.

1. База данни (и изискани от нас показатели) М.Е.

Поставена диагноза (след болничен прием) – гастритис хроника – еритемно- ескудативна форма (19.06.2014 г.) Хистология – корпусна лигавица с умерена атрофия на жлези, умерена възпалителна инфилтрация, умерена хеликобак териоза. Касае се за хроничен хеликобактерен пангастрит.

Самата поставена диагноза е достатъчно сериозна, но реалното, след болнично лечение – изключая къс период, е почти нулево. Основавйки се на симптомите и допълнителните анализи, вероятността за наличие и на дуоденални язви, е много голяма. Това заболяване е преканцерозно – при изоставяне, може да се изроди до рак на стомаха. Започната свръхактивна фаза на ЗРХТ – АТС 100, 101, 102, включително и с препарат срещу Хеликобактер, антиациди, вит. Д. Проведени провокативни хранителни тестове – успешно. Изискани и подходящите за целта туморни маркери. Започнат (по ЗРХТ – вариант № 2 на АТС 104) и прием на противовъзпалителен препарат – неразреждащ кръвта и недразнещ лигавицата на стомаха.

2. База данни (и изискани от нас показатели) Л.К.

Поставена диагноза след болничен прием, 13.12.2014 – Ангиодисплазия на колона (в сигма). Хистология – няма изследване. Хронологична фактология – След раждане, изместване на матката назад към дебелото черво – (ретроверзио) – обръщане и притискане на колона. Непоносимост – лактоза, дори и към месо. Системно подуване на корема, болки, диария, повръщане – изнемощяване. Не може да приема и пробиотици на лакто основа. Обриви, проблеми и с очите. Неефективно всякакво лечение.

Сложен, опасен проблем, нерешен до настоящия момент. Проблеми и със серологичните анализи -лабораториите по место нямат реактиви за ASCA. Веднага е започната терапия за укрепване на кръвоносните съдове – от първостепенно значение за намаляване на капилярната пропускливост. Комбинацията на ангиодисплазията с много вероятната (прекарано тежко бактериално – или вирусно интестинално заболяване) интестинална проницаемост, както и фиксираното разреждане на кръвта е дала тежки алергични прояви.

Напълно възможни са и нерегламентирани имунни отговори – включително и да се достигне до Крон. Започната частична ЗРХТ – АТС 100, ензимно подпомагане при хранене, профилактични дози вит. D, вит. К1, калций, желязо, Герисан – без лактоза, коприва, вит. В комплекс с В12. Туморния маркер М2-РК дава насоки към евентуалното наличие на полипи в дебелото черво. АNCA изключват възможността за улцерозен колит.

След миналата хоспитализация е дадена констатацията – „Синдром на раздразненото черво“ – каквото и да значи това. При наличие на изявена ангиодисплазия в него, как да не е раздразнено? Предвидена профилактична противопаразитна ЗРХТ – начало 12.08.2016 г. Продължава се с насочващи изследвания за разгъване на ЗРХТ и в противоалергичен вариант. Провеждат се насочващи провокативни хранителни тестове – с аминокиселини – самостоятелно и в комбинация с АТС 103, протеини, соево мляко, безлактозно детско мляко.

p style=“text-align: center;“> Предстои публикуване на част 12-та!

08.08.2016 – инж.хим Анатоли Стоянов

 

Виж още по темата за лечение болест на Крон и Улцерозен колит:

Част І >>> , Част ІІ >>> , Част ІІІ >>> , Част ІV >>> , Част V >>> , Част VІ >>> , Част VІІ >>> , Част VІІІ >>> , Част ІХ >>> , Част Х >>> Изследването продължава! Очаквайте още публикации, свързани с разработване на терапия за Болестта Крон и УК.