Колко струва една счупена врата на общественао тоалетна | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Олимпийският плувец Райън Лохти се извини в петък за стореното от него в Рио де Жанейро, а американските таблоиди започнаха да го наричат „грозния американец“ и „чудовището Лохти-мес“, предаде CBS News .

„Искам да се извиня за поведението си миналата седмица, за това че не бях по-внимателен и откровен при описанието на събитията“, обяви той в изявление по Instragram.

Бразилските власти заявиха, че Лохте си измислил  историята, за да прикрие какво е станало на бензиностанция.

Плувецът Джими Фейгън трябва да плати $11 000 на бразилска благотворителна организация, за да може да напусне Рио де Жанейро. Но инцидентът може да струва на Лохти милиони и всъщност неговото финансово бъдеще е поставено под въпрос. .

Трима от спонсорите на спортиста – Speedo, Polo Ralph Lauren и Airweave – обявиха, че в момента „изучават ситуацията“ и съвсем скоро ще излязат със становище по казуса. Лохти е наел ПР фирма да се справи с проблема, който просто можеше да му се размине само с разходите около една счупена врата на тоалетна. 

 

 

Компаниите, които биха искали Лохти да рекламира техните продукти сега ще  бъдаг много внимателни при сключването на рекламни договори с него – коментира проф. Рик Бъртън, преподавател по спортен мениджмънт в Университета „Сиракуза“. – „Мисля, че централната тема на този скандал е  неговата репутация и бъдещите му приходи, а не сегашните му рекламни договори. Ако да речем, че сега има договор за $1 млн., не съм сигурен, че ще загуби тези пари. Зависи от това, колко от тези пари е взел предварително.  Ако го нямаше скандала в Рио той щеше да продължи да си плува в пари, но сега смятам, че тези приходи са в сериозна опасност, ако вече не са провалени“- коментира в заключение проф. Бъртън.

Медиите съобщиха наскоро за новите му договори с Ralph Lauren, Speedo и производителят на матраци Airweave.Засега те отказват публични коментари. Президентът на Airweave Мотокуни Такаока в имейл до Bloomberg News каза:

„Уважавам спортните постижения на Райън, а докато е уважаван спортист той ще остане нашия американски посланик за продуктите на Airweave, при положение, че споразумението ни за партньорство остане в сила“.

Проф. Бъртън казва, че дори и преди този инцидент, Райън Лохти не е бил сред най-желаните рекламни лица от олимпийския отбор на САЩ, независимо, че е вторият най-легендарен американски плувец за всички времена след Майкъл Фелпс. В момента Майкъл Фелпс и Кейти Ледеки са двете най-нашумели имена, които се рекламни лица и на много рекламни кампании. 

Същото мнение се споделя и от професорът по спортен бизнес Дейвид Картър от  Marshall School of Business към Университета на Южна Калифорния. Според проф. Картър, на 32-годишна възраст Лохти се е в края на спортната си кариера. „Сега спортистите, които печелят медали са с около 10-тина години по-млади (с изключение на Майкъл Фелпс на 31). Така че от спортна гледна точка, неговата кариера вече залязва. Но с детинската си постъпка с лъжливите твърдения, че е бил ограбен, той превърна всичко, постигнато досега, в една карикатура. И едва ли ще се намери компания, която ще рискува да сключи с него договор за реклама  в бъдеще. Корпоративна Америка притежава силни съпротивителни сили за ангажиране на спорни спортисти, особено, когато разполага и с много по-добри алтернативи“ – казва в заключение  проф. Картър.  

От своя страна експертът по кризисен мениджмънт адвокат Ричард Рот от Ню Йорк изразява противоположно становище и не смята, че всичко е загубено за Райън Лохти.

„Не знаем все още до каква степен всичко това ще го засегне в бъдещето“ – коментира Рот. – „Не съм убеден, че той ще пострада чак толкова сериозно. Ако правилно изиграе своите карти, може и да не загуби почти нищо.  Сега големият  въпрос е колко дълго ще се проточи този скандал“.

Според Рот, Райън Лохти може да си помогне много, ако организира медийна обиколка за рекламиране на своите спортни успехи:

„Ако се появи публично и признае вината си, това ще има огромно позитивно въздействие върху неговия имидж“ – казва нюйоркският адвокат.  – „Мога да ви изреждам един след друг подобни скандали със спортисти, които също са вършели глупости, но след това те бързо се забравят. За добро или за зло, имаме много къса памет за подобни неща“.

Проф. Бъртън  допълва, че „американските рекламодатели от време на време преминават границите и заобикалят традициите да наемат само добри момчета за свои  рекламни лица и това може да се случи и с Райън Лохти.

„Понякога компании използват звезди с опетнена репутация – като например бившият баскетболист Денис Родмън, който се появи в риалити — шоуто „Celebrity Rehab,“ или другата баскетболна легенда Лътрел Спрюуел, опитал се да удуши треньора си, но въпреки това продължил да се появява по разни рекламни кампании.

„Възможно е същото да се случи и с Лохти. Но пък не се случва много често и тези случаи са по-скоро изключение, отколкото практика“ – казва проф. Бъртън.