Спас Русев е новият собственик на Левски | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Бизнесменът Спас Русев е новият собственик на ПФК Левски. Новината бе официално съобщена от един от досегашните основни акционери Иво Тонев на Общото събрание на акционерите на клуба.

Досегашните притежатели на мажоритарния дял от акциите в клуба, Иво Тонев, Николай Иванов и Александър Ангелов, прехвърлят безвъзмедно близо 90% от акциите, които притежаваха в равни дялове. Отделно фенският тръст „Синя България“ държи пакет от 10%. Предстои да бъдат оповестени и останалите промени в ръководството на „Левски“.

От досегашните членове на Надзорния съвет бе снета отговорност от на тяхното място бяха избрани новите имена. Тримата, които ще бъдат в него, са Спас Русев, Деян Петков от VIVIKOM и Евгени Русев, изпълнителен директор на Интерхотели и Грандхотел „София“ и син на Спас Русев. 

Очаква се за президент да бъде назначен голмайстор №1 на „сините“ за всички времена Наско Сираков. Ще бъде гласуван и новият състав на Надзорния съвет и на Управителния съвет.

Тонев, Ангелов и Иванов получиха собствеността безвъзмездно от Тодор Батков през миналия юни. Въпреки обещанията за солиден бюджет и осигуряването на голям брой спонсори обаче тимът не успя да окаже реална съпротива на „Лудогорец“ в битката за титлата и отпадна твърде рано в турнира за Купата на България. Все пак второто място осигури участие в Лига Европа, но то приключи още на старта след отпадане от словенския „Марибор“.

 

Отляво надясно: Спас Русев, Деян Петков и Евгени Русев
–––––––––

Името на Спас Русев е свързано с номенклатурните милионери, свързани с бившите тайни служби, както и с правителството на НДСВ, начело със Симеон Сакскобургготски и по-специално с дошлия от Лондон финансов министър – Милен Велчев. Русев обаче фактически не участва в напрегнатия политически живот в България. Не застава начело на партии и не заема държавни постове.

Спас Русев е от Перник, роден е на 4 юни 1954 г. Той е един от онези българи, които забогатяват непосредствено след краха на комунизма. От 1991 г. живее в Лондон, но голяма част от бизнес интересите му са свързани с България.

В политиката става известен с връзките си с президента Желю Желев, на когото е съветник от 1991 г. до 1992 г.

Русев е съосновател и председател на борда на една от най-успешните български ИТ компании – „Tелелинк” ЕАД – водещ системен интегратор в Източна Европа. Председател е и на „Либерис Медиа Груп България”.

С името на Спас Русев се свързват множество големи приватизационни сделки и придобивания от по-новата българска история. Той съветва водещи компании при стъпването им на български пазар, като американската Motorola, швейцарската Electrowatt и гръцката Intralot.

През 2012 г.  Русев  купува хотел „Radisson Blue” в центъра на София, а през 2013 г. придобива и столичния „Hilton” за €24 млн. 

В най-емблематичното си публично изказване бизнесменът многозначително заявява: „Мога да се обадя, на който и да е политик в България”.

Друг случай, когато той влиза в прожектора на медиите, предизвиквайки скандал, е гостуване в предаването „Тази неделя” на bTV, където заявява: „Като грешка отчитам, че заведох Иван Тодоров на среща с Бойко Борисов. С него обаче не бяхме чак толкова близки.”

Иначе в английската столица Русев е известен като филантроп. С жена си Диляна Русев са страстни колекционери на книги и съвременно изкуство. Заможното семейство подкрепя млади художници, организира изложби и културни събития.

Спас Русев е и сред големите покровители на Института за съвременно изкуство във Великобритания. Негова страст е създаването на уникална колекция от първи издания на книги на Нобелови лауреати.

През 2015-та Русев подаде най-добра оферта на търга, организиран от „ВТБ Капитал”, за продажбата на акциите на БТК. Общата стойност на сделката е €730 млн. В сделката за БТК Спас Русев участва като представител на миноритарните акционери в дружеството.