Отвори сетивата си

4
Добави коментар

Автор Майкъл Кесълман, сп. Natural Solutions

Цял живот ни учат да пием мляко за здрави кости. Много от нас дори се чувстват гузни, ако не си изконсумират препоръчаните три порции млечни продукти всеки ден. В действителност, на нас, жителите на САЩ, са ни внушили, че страдаме от „калциева криза”, тъй като много от нас не консумират достатъчно млечни продукти. Предлаганото решение? Пийте повече мляко, яжте повече сирене и кашкавал и приемайте добавки с калций.

Тогава откъде накъде сме сигурни, че млякото, млечните продукти и добавките с калций предпазват от костите ни от чупливостта, причинявана от остеопорозата? Защото учители, доктори и рекламодатели са ни казали, че се нуждаем от калций – и то доста – за да са здрави костите, когато остареем. Защото всяка голяма американска здравна агенция одобрява ежедневната консумация на мляко и млечни продукти: the Surgeon General, Центърът за Контрол и Превенция на Болестите, Националните Здравни Институти Националната Фондация срещу Остеопороза.

Но помислете върху това: повечето индустриално развити страни – САЩ, Австралия, Нова Зеландия и повечето от западноевропейските държави – имат едни от най-високите нива на костни счупвания – при все това там се консумират повече млечни продукти от където и да е по света. В същото време хората в голяма част от Азия и Африка консумират малко или никакво мляко (след като ги отбият като малки), много малко млечни продукти и почти никакви добавки с калций, а техните нива на фрактури са 50 до 70% по-ниски от тези в САЩ. Е какво става тогава?

Последните изследвания показват, че костите ни имат нужда от много повече неща, не само от калций. Излиза, че начинът ни на хранене – заедно с изборите в живота, които правим, и нивото на стрес – могат всъщност да доведат до изтъняване на костите, без значение колко добавки сме приели или колко чаши мляко сме изпили. Д-р Ейми Лану, асистент-професор по здраве към Университета на Северна Каролина в Ашвил, и аз стигнахме до този извод след разглеждането на 1 200 изследвания относно рисковите фактори за остеопороза, свързани с храненето. Нашето доста радикално заключение е: теорията за калция е въздух под налягане! По-доброто решение? Да поддържаме нискокиселинен режим на хранене, който заздравява костите много по-ефективно и, както нарастващ брой изследователи потвърждават, е ключ към превенцията на остеопороза.

Защо калцият не е изцяло вреден

Нямаме нищо против калцият. Той е един от основните елементи, които са ни нужни за добро здраве. Но здравината на костите не зависи от приемането на големи количества калций. Хвърлете един поглед на тези данни:

· Четири световни епидемиологични изследвания разкриват, че страните, в които се консумира най-много калций, имат най-висок процент тазобедрени счупвания.

· Едно от епидемиологичните изследвания свързва счупванията с количеството животински и растителен протеин, който се приема в различни страни. Колкото по-висока е консумацията на животински протеин, толкова по-висок е и процентът на тазобедрени фрактури.

· От 1975г. досега са проведени 136 опита, изследващи влиянието на калция върху риска от фрактура при остеопороза. Две трети от тези изследвания показват, че високият прием на калций не води до намаляване броя на счупванията – дори хората да са започнали да приемат калций (и витамин Д) още по време на детството.

· При едно от проучванията, изследователи от Харвард проследяват хранителния режим и тазобедрените фрактури сред 72 337 по-възрастни жени в продължение на 18 години. Те стигат до извода, че „Нито млякото, нито режимът на хранене с много калций не изглежда да намалява риска [от фрактури].”

· Друг екип учени от Харвард анализира седем експеримента, проследяващи 170 991 жени в рамките на няколко години и откриват, че „няма връзка между общияа прием на калций и рискът от тазобедрени счупвания.”

Тогава защо е това вманиачено наблягане върху калция? Защото тялото има нужда от него. Калцият поддържа структурата и функцията на костите и зъбите ни. Тогава логично следва, че щом тялото ни се нуждае от много калций, трябва да консумираме много млечни продукти, богати на калций. Но тук теорията се сгромолясва: представете си, че калцият са тухлите в стената на костите. Тухлите са от съществено значение, но без достатъчно хоросан – който получаваме под формата на близо 16 други хранителни вещества – стената ще се срути. Така че, да, калцият ни е нужен, но трябва да даваме на тялото си от правилния вид калций – който не можем да получим от млечните продукти – заедно с много други витамини и минерали.

Хранене за по-добро здраве на костите

Иначе казано, за да постигнем равновесие между тухличките и хоросана, се нуждаем от хранителен режим богат на плодове и зеленчуци, в който няма храни с високо съдържание на протеин като месо, риба, мляко и млечни продукти. Защо? Колкото и странно да звучи, здравето на костите се заражда в кръвния поток – а хранене с високо съдържание на протеини окислява кръвта. За да функционира правилно организмът ни, кръвта трябва да поддържа леко алкално pH (относителната киселинност или алкалност).

В състава на протеините влизат аминокиселини. Когато тялото храносмила храни богати на протеини, аминокиселините се натрупват в кръвния поток. Тогава тялото ни трябва да неутрализира тези киселини, за да избегне животозастрашаващи проблеми, в т.ч. остеопороза. За да стане това, тялото извлича от собствените си запаси от алкален материал, като калциевите съединения, натрупани в костите. Костите отдават от калция си, който накрая се отделя в урината. За нещастие, както се посочва в много проучвания, колкото повече протеин приемаме с храната, толкова по-кисела става кръвта ни и толкова повече калций трябва да извлече организма ни от костите, за да възстанови баланса на pH в кръвта.

Въпреки че млечните продукти съдържат обилно количество калций, те са и висококиселинни. Така че ако пиете мляко (или консумирате много животински протеин) и не включите в менюто си достатъчно алкализиращи храни, ироничното е, че начинът ви на хранене ще изсмуква повече калций от костите, отколкото осигурява, и накрая ще доведе до остеопороза.

Ами растителните протеини?

Много американци (бел. от мен – а и у нас също) вярват, че не могат да си набавят нужните протеини, освен ако не ядат храни с животински произход. Това не е вярно. Нутриционистите потвърждават, че вегетарианците могат да получат повече от достатъчно количество протеини, необходими за доброто здраве. Всъщност, болестите, от които умират повечето американци (сърдечни болести, рак, инсулт, диабет) са пряко свързани с хранене, прекалено богато на животински продукти. Затова нискокиселинният начин на хранене не само ще ви помогне да се предпазите от остеопороза, но и ще намали риска да се разболеете от болестите на западното общество, виновни за повечето смъртни случаи.

Макар плодовете и зеленчуците да осигуряват достатъчно протеини, които да поддържат здравето ви, общият брой протеини е много по-нисък от този в животинските продукти. Но когато се храните с плодове и зеленчуци, в кръвния ви поток навлиза малко количество киселини, заедно с много алкален материал, който веднага ги неутрализира. В резултат организмът ни няма нужда да изтегля калций от костите и те са по-здрави.

От друга страна, месото, рибата и млечните продукти имат в състава си 5 до 10 пъти повече протеин от този в една порция плодове и зеленчуци – и много малко алкален материал – което значи, че нивото на киселинност на кръвта скача до небето и организмът трябва да използва допълнително калций от костите, за да я неутрализира.

Здрави кости: цялостната картина

Макар проучванията на фрактурите да разкриват, че увеличаването на калция не предпазва от счупвания, изследване на минералната плътност на костната тъкан (денситометрия) дава други резултати. С много малко мнозинство изследванията откриват, че калцият подобрява минералната плътност на костите. Тогава как да си обясним очевидното противоречие? Като си припомним, че костите са нещо повече от само калций и че за здрави нечупливи кости е необходимо баланс на калция и поне 16 други хранителни вещества. Ще повторим още веднъж, че консумирането на много калций, но недостатъчно от другите хранителни вещества, е като да строиш тухлена стена без достатъчно хоросан. Стената може да изглежда стабилна, но не е.

Всъщност над 100 проучвания са изследвали влиянието на плодовете и зеленчуците върху костно-минералната плътност (КМП). Макар изследванията фокусирани върху минералите, да показват, че калцият подобрява 52% от КМП, то над 100 изследвания върху храните показват, че плодовете и зеленчуците подобряват 85% от КМП. Това не е никак изненадващо, тъй като плодовете и зеленчуците имат не само калций, но и много други хранителни вещества, изграждащи костната тъкан.

Запомнете – как ще живеете зависи от вас. Ако искате да се храните по американския стандарт – по 100 кг месо на година и само две до три порции плодове и зеленчуци на ден, давайте смело. Но този начин на хранене носи със себе си и висок и скъпоструващ риск да развиете остеопороза и да се разболеете от друга болест, най-чест причинител на смъртни случаи, като сърдечна болест, рак и инсулт. Храненето с нискокиселинни продукти е ключ към по-здрави кости и нисък риск от развиване на остеопороза. Това е безопасна, ефективна и евтина рецепта за здраве, жизненост и дълголетие.

Майкъл Кесълман е здравен автор и съавтор с Ейми Лану, доктор по философия, на „Building Bone Vitality” (McGraw-Hill, 2009).