Как да предпазим дома си от вируси? | Glog.info

1
Добави коментар
magnit
magnit

За кухнята: Купете си книжни салфетки. Заменете памучните кърпи и парцали с хартиени. С кърпите за многократна употреба можете да разнесете различните вируси върху плотовете в кухнята, а освен това пешкирите създават и благоприятна влажна среда за развитието на болестотворни микроорганизми. Добре е да сменяте кухненските гъби всеки ден. Използвайте дезинфектант. Според изследвания 60% от пробите, взети от дръжките на хладилници, шкафове, печки, както и от ключовете за осветление – показват наличие на грипни вируси в случаите, когато има боледуващ човек у дома. Микробите могат да преживеят върху мебелите до 3 дни, затова почиствайте и третирайте с дезинфектант тези повърхности няколко пъти дневно.

За спалнята: Поддържайте чисто спалното белъо. За да не се размножават опасните микроорганизми, перете ежедневно чаршафите на боледуващия с висока температура.

За банята: Слагайте капака. Когато в дома ви има боледуващ от вирус човек, бъдете сигурни, че невидимите бацили, причинители на болестта, живеят и върху тоалетната чиния.Това означава, че при пускането на водата, риска да се разпространят и върху всички останали съседни повърхности като кърпи, четки и други е огромен. Слагайте капака на тоалетната, преди да пуснете водата и дръжте четките си за зъби затворени в шкаф.

За трапезарията: Сервирайте сок от червени боровинки Тази напитка е изключително полезна за имунната система, защото съдържа полифеноли в плодчетата. Приемайте сока по една чаша дневно. Ефектът ще бъде на лице след 10 дни.

За антрето: Сложете дезинфектант за ръце. Добре е да имате от хигиенния продукт в близост до външната врата и да го използвате, когато се прибирате или пък излизате. 80% от популярните вируси се разпространяват, чрез попадане на бацилите върху ръцете.

За дневната: Почистете дистанционните. За да има ефект борбата с бацилите, които може да са се настанили върху тези често пипани с ръце устройства – използвайте влажни кърпички на които изрично е посочено, че са антибактериални. С тях освен да избършете хубаво копченцата на дистанционните, не е зле да почистите и ключовете за осветлението, както и дръжките на вратите.

Установете „болнична“ стая. Най-лесният начин да спрете разпространяването на заразата е като ограничите максимално контакта с болния у дома. Помислете за установяване временно на пространство, в което той основно да пребивава – осигурете в нея всичко необходимо: кърпи, одеяла, лекарства, много вода за пиене и др, така че да не се налага да излиза отстаята си, освен при абсолютна необходимост. Останалите обитатели на дома е добре да избягват временно това помещение.

За кабинета: Почистете добре бюрото си. Интригуващ резултат от изследване сочи, че върху работните повърхности в офисите има около 400 пъти повече бактерии, отколкото върху тоалетната чиния. С дезинфектиращ препарат или специално създадени с такава цел кърпички почистете старателно бюрото, компютъра (монитор, клавиатура, мишка… ), телефона и др.

За всяко помещение: Оставете леко открехнат някой прозорец. Редовното проветрение е изключително полезно по всяко време на годината. Много важно е да се проветрява, ако в дома има заразно болни. Да открехнете леко прозореца и да го оставите така поне за час е начин да имате по-чист, свеж и здравословен въздух у дома.