Осветителни тела

1
242
Добави коментар

Как да изберем правилните осветителни тела?

Има две неписани правила при избор на осветителни тела: Трябва да имаме комбинация от осветителни тела на различни нива, за да създадем желаната атмосфера и трябва да имаме лампи, които използваме за определени дейности – четене, готвене, избиране тоалет за деня и т.н. Няма две мнения по въпроса!

Осветителните тела са един от най-важните елементи, които правят къщата – дом. Правилната светлина ни позволява да извършваме най-различни задачи и ни кара да се чувстваме по-комфортно когато сме вкъщи. Всяка стая обаче има различен характер и различни осветителни тела биха били подходящи за нея, точно заради това сме ви подготвили няколко съвета и насоки, които биха ви били полезни, когато планирате осветлението за вашия дом.

Осветителни тела за коридор или стълбище

Коридорът е много важна част от дома, защото предава първото впечатление за интериора. Това е мястото, което ни посреща – нас и гостите ни, и точно затова не трябва да го приемаме като второстепенна част. При него можем да заложим на осветителни тела от тип полилеи (в случай на високи над 3м тавани), лунички, плафони, спотове (много подходящи при по-тесни и дълги коридори) или дори комбинация от различни по вид осветителни тела. Вариантите са много, но разбира се на какво точно ще заложим зависи от пространството, цветовете на стените, стила, който харесваме и още много фактори. Няколко неща, които трябва да имаме предвид, когато избираме осветителните тела за коридора са:

 

Осветителни тела – полилей, плафон и аплик

Осветителни тела подходящи за коридор

 

Светлината на осветителните тела в коридора трябва да бъде близка до интензивността на светлината в останалите стаи, за да се чувстваме по-комфортно и за да не натоварваме очите си излишно;
При избора на осветителни тела за коридор не трябва да забравяме стените и пространството – колко е голямо помещението, високи ли са таваните, стените имат ли релеф, какъв цвят са те, има ли други източници на светлина като прозорци? Тези особености трябва също да бъдат взети предвид преди избирането на осветителни тела;

Искаме ли екстри, като например сензорни осветителни тела? За коридора със сигурност би бил подходящ вариант, който спестява електроенергия. Трябва да обърнем внимание и на енергоспестяващите опции, които консумират малко енергия, но осветяват помещението по-ефективно от осветителни тела с висока мощност.

Осветителни тела за всекидневна или хол

Това е мястото, в което прекарваме най-много време и е особено важно, осветителните тела да бъдат много добре подбрани. Пространството, което имаме е по-голямо и можем да си позволим по-обемни осветителни тела, комбинация от полилеи в различни размери, форми и цветове. Ако имаме окачен таван – луничките също биха били подходящи, комбинацията от полилей и лунички също би била интересна. Смело можем да кажем, че времето, в което беше характерно и модерно да имаме една лампа в центъра на стаята е минало! Добро осветление за дневната днес означава комбинация от осветителни тела, които са подходящи за нещата, които правим в помещението:

Осветителни тела за четене, чиято светлина да насочвате към страниците на любимата ви книга;
Осветителни тела за любимите ви картини и снимки на стената;
Осветителни тела в шкафовете;
Осветителни тела висящи ниско над холната маса, подходящи за вечерите с приятели и семейство;

 

Осветителни тела подходящи за всекидневна / хол

 

С избора на правилните осветитлени тела може да направим идеалното помещение за всички активности, които извършваме, но функционалността не е всичко – правилната светлина е идеалният инструмент за създаването на желаната атмосфера към интериора. Тя може да промени изцяло обикновена стая в уютно и гостоприемно място само с няколко осветителни тела, разположени в различни части на дневната.

Осветителни тела за кухня или трапезария

Когато говорим за кухня е хубаво да се фокусираме върху осветителните тела, които ще изберем за стаята, но е важно да не забравяме и по-ниските места, на които ще ни е необходима светлина, като например зоната около мивката и другите работни повърхности, а защо не и вътре в шкафовете? Ако масата в кухнята е по-малка – кръгла или квадратна е добре да изберем висящи осветителни тела тип педнел с един или два светлоизточника. Когато масата е по-голяма или правоъгълна е добре осветителните тела, които избираме да са линейни, за да осветим добре цялата маса.

Осветителни тела за спалня

Спалнята е една от най-важните стаи в един дом. Това е мястото, на което се будим и заспиваме всеки ден и е хубаво да се стремим към перфектен баланс между основна, функционална и акцентираща светлина. За да постигнем този баланс трябва да изберем подходящите осветителни тела, съобразявайки се със следните фактори:

Основната светлина е хубаво да бъде тиха, топла, приятна и мека. Тя трябва да приканва тялото към релаксация и покой, за да можете лесно да се настроите за началото на деня сутрин и да се успокоите вечер, когато сте приключили с работния ден и се приготвяте за сън;
Можем да изберем осветителни тела с димер, чрез който можем да контролираме степента на осветеност според нуждите ни;
Не забравяйте и нощната лампа с насочена светлина, за моментите когато четете вечер;

Осветителни тела за баня.

Почти всеки ден започва и приключва, след като сме минали през банята. Тя е, може би, най-малкото помещение в жилището, но светлината там също е съществено важна. Няколко неща е хубаво да имате предвид, когато избираме осветителни тела за баня:

Основни осветителни тела – какво е важно за една баня? Да бъде осветена. Планирайте къде ще бъде най-подходящо да разположите осветителните тела, за да нямате тъмни участъци;
Функционалността също е от значение – ако това е мястото, в което се приготвяте сутрин, подходящото решение ще бъде странична светлина – можете да поставите осветителни тела над огледалото или от двете страни. Добри варианти за осветителни тела биха били плафони и лунички или осветителни тела тип аплик от двете страни на огледалото, с които ще избегнете заблуждаващите светлосенки;
Помислете за „умно“ осветителни тела, на които можете да променяте цвета на светлината – това помага на мозъка да се настрои на правилната вълна сутрин – по-хладна, бяла светлина и вечер – по-топла бяла светлина;
Не забравяйте и едно от най-важните изискванията, които трябва да имате предвид – осветителните тела трябва да бъдат устойчиви на влага със съответната защита в зависимост от зоната, в която се намират. Познавайки тези зони определено ще спестите средства и време.

 

И за финал, осветлението е главен елемент в цялостния дизайн на помещението, затова не бързайте при вземане на решение какви осветителни тела ще са ви необходими. Съберете вдъхновение и различни идеи.. представете си настроението, стила и атмосферата, които искате да излъчва стаята. Не игнорирайте и съветите на специалистите в магазините за осветителни тела, защото понякога най-ценните идеи могат да дойдат точно от тях. По този начин ще можете най-лесно да вземете решение при избора си и със сигурност ще сглобите перфектната комбинация от основно, функционално и акцентиращо осветление за вашия дом.

 

Симона Шангова