Това е България! България на добрите новини (23.09-30.09.2016 г.)

3
297
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Това е България! България на добрите новини (23.09-30.09.2016 г.)

Дали чашата е наполовина празна или наполовина пълна? Един израз, отдавна превърнал се в клише, който онагледява негативното или съответно позитивното отношение на човек към живота и заобикалящата го реалност. А всъщност, най-важното е съдържанието в чашата да ни утоли жаждата Защото трябва да залагаме не само на количеството, но и качеството.

Е, тази седмица няма да завърши с жажда за добри новини. Има ги и са смислени, чудесни и връщащи вярата. Четенето на новини невинаги предизвиква главоболие и мрачни мисли:

Теодосий Спасов беше награден от ЮНЕСКО със званието “Артист на мира”, съобщава сайтът на Организацията на обединените нации UN News. Признанието му е присъдено за неговия талант и иновативност, както и ангажираността му да подчертае музиката като сила за подобряване на диалога между хора, култури и общности.

23-годишната Виктория Василенко спечели престижният конкурс за пианисти “Джордже Енеску” в Букурещ.  Тя е не само първата българка, която достига до финала на състезанието, но и единствената жена, допусната до полуфинал в изданието тази година. Василенко е и единствената европейка сред 3-та финалисти. Освен първата награда, , Виктория Василенко спечели и специалната награда на Букурещката филхармония “Джордже Енеску” и диригента Джон Акселрод, с които тя изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 от Йоханес Брамс на финала в прочутата концертна зала Атенеум в Букурещ. 

За втора поредна година научно-популярното списание Science News показа 10-те най-обещаващи учени, които ще направят следващите големи открития. Сред тях е и лазерният физик Теньо Попминчев, създател на първия по рода си настолен рентгенов лазер.  През 2011 г. дисертацията му е избрана от Американското физическо общество за една от четирите най-добри в света в областта на атомната, молекулярна и оптична физика. В момента д-р Попминчев работи като старши научен сътрудник в Института JILA към Колорадския университет. Институтът е световен лидер по атомна, молекулярна и оптична физика с три Нобелови награди в областта за последното десетилетие.

Единадесетокласници от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна спечелиха награда на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който се проведе в Брюксел. Иван Иванов и Василен Цветков представиха пред журито високотехнологичния проект „IntelligentPlanting“ и заслужиха приза „Иновации в храните и агрикултурата“. Двамата ще имат възможност да присъстват на конференцията FOOD’2030, която ще се проведе през октомври в Брюксел. Във форума ще участват европейският комисар по наука и иновации Карлос Моедас и комисарят по земеделие в Европейската комисия Фил Хоган. Конкурсът EUCYS е ежегодно събитие на Европейската комисия, което се фокусира върху първите постижения на ученици и студенти под 20 години в областта на науката и технологиите. Финансира се като част от „Хоризонт 2020“ и в него се включват участници от близо 40 държави, включително САЩ, Канада и Южна Корея. Тази година в него участваха рекордните сто проекта. Белгия е домакин на конкурса за втори път след първото му издание през 1989 г., а България е един от потенциалните домакини за издание в оставащия период на „Хоризонт 2020“.

Със “Златен медал на френския ренесанс” беше отличен временният директор на Градска библиотека в Димитровград и поет Петко Каневски. Наградата се връчва от френското Общество за насърчаване на прогреса. Получават я личности извън Франция за изключителни заслуги в областта на френския език, литература, изобразително изкуство, наука и техника, артистични постижения, съхраняване и развитие на културното наследство. 

Николай Гочев триумфира с титлата на европейското по офроуд. Гочев изпревари основния си конкурент от Полша Тадеуш Вишневски със 7 точки на върха в генералното класиране за сезона в клас UTV. На завършилото “Баха България” в Самоков от първия ден до финалния етап Гочев показа майсторство и класа и заслужено стана шампион на Стария континент за 2016-та година.

Зам-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент беше избрана сред 25-те най-влиятелни евродепутати. Тя е на престижното 15-о място. Класацията е направена от авторитетната организация “Вотуоч”, която следи отблизо работата на всички 751 евродепутати.

За една година страната ни преминава от 54-то на 50-то място сред 138 държави, според доклад за глобалната конкурентоспособност 2016-2017 г. на Световния икономически форум-Давос. След 2011 г. страната се придвижва се от 74-то до 50-то място, съобщава Центърът за икономическо развитие, партньор на Световния икономически форум. Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните. През последната година България отбелязва напредък почти по всички фактори. Факторите, които влияят в най-голяма степен за доброто позициониране, са технологичната готовност /38-мо място/, макроикономическата стабилност /42-ро място/, пазара на труда /54-то място/, степента на развитие на бизнеса /79-то място/ и иновативността на бизнеса /65-то място/.

Канадската компания Magna за производство на автомобилни части и аксесоари заяви желание за изграждане на нова мощност в Стара Загора. Общината има готовност да предостави за строеж на новия завод 60 дка терен в източния край на града, където някога е имало учебно поле. Предложението за продажба на терена, върху който ще бъде изградено предприятието, ще бъде гласувано на сесия на общинския съвет. Компанията вече има изградено подобно предприятие в Пловдив, там осигурява 1000 работни места. Общината води разговори и с италиански инвеститори, които имат интерес към изграждане на предприятие в Стара Загора, но на този етап преговорите все още не са приключили. Това заяви в интервю за вестник “Капитал” старозагорският градоначалник Живко Тодоров.

Правителството одобри нови 175 810 лв. за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2016 г. От тях 149 580 лв. се предоставят в изпълнение на постъпили молби от 36 общини за финансиране на 147 стипендии за ученици от общински училища, а 26 230 лв. се насочват целево за отпуснати стипендии и еднократно финансово подпомагане от министъра на образованието и науката.